Nová španielska vláda sa zložením prísahy ujala úradu

NETKY.SK • 4 November 2016, 11:06 • 2 min
Nová španielska vláda sa zložením prísahy ujala úradu

MADRID - Členovia novej španielskej vlády dnes zložili prísahu pred kráľom Filipom VI. Slávnostný akt sa uskutočnil v kráľovskej rezidencii Zarzuela, informovali španielske médiá.

slovakia

left justify in out

V 13-člennej vláde staronového premiéra Mariana Rajoya je päť žien a v porovnaní s predchádzajúcim kabinetom šesť "nových tvárí". Rajoy urobil zmeny aj vo vedení rezortov diplomacie, vnútra a ministerstva obrany.

 

Novým šéfom španielskej diplomacie, nástupcom Josého Manuela Garcíu-Margalla, sa stal Alfonso Dastis Quecedo (61), doterajší veľvyslanec krajiny pri Európskej únii. Rezort vnútra prevzal Juan Ignacio Zoido. Ministerstvo obrany vedie doterajšia generálna tajomníčka vládnej Ľudovej strany (PP) María Dolores de Cospedal.

 

"Pravou rukou" predsedu vlády zostala vicepremiérka Soraya Sáenz de Santamaría, ktorá bude dohliadať aj na vzťahy Madridu s autonómnymi oblasťami v čase, keď prosperujúci región Katalánsko plánuje usporiadať referendum o nezávislosti.

 

Novú menšinovú španielsku vládu čakajú náročné týždne, v ktorých bude musieť - napríklad pri schvaľovaní návrhu budúcoročného rozpočtu - preukázať, či je skutočne schopná previesť krajinu cez ďalšie volebné obdobie.

 

Španielsko bolo uplynulých desať mesiacov bez riadnej vlády, pretože politickým stranám, ktoré sa na základe výsledkov riadnych a neskôr aj predčasných volieb dostali do parlamentu, sa nepodarilo dohodnúť sa na vytvorení koalície.

 

Túto patovú situáciu prelomili poslanci 29. októbra, keď v opakovanom hlasovaní vyslovili Rajoyovi dôveru. Ak by k takémuto zvratu nedošlo do 31. októbra, Španielsko by čakali ďalšie parlamentné voľby - tretie v priebehu roka.

 

Zásluhu na vyriešení situácie má federálny výbor Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE), ktorý rozhodol, že prestane blokovať vytvorenie menšinovej vlády pod vedením konzervatívnej Ľudovej strany (PP) a pri parlamentnom hlasovaní o vyjadrení dôvery úradujúcemu premiérovi Rajoyovi sa zdržia.

 

S týmto riešením však nesúhlasili všetci členovia PSOE. Tento spor vyvolal veľkú stranícku krízu a odchod Pedra Sáncheza z postu generálneho tajomníka PSOE.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies