Nová smernica EÚ stanovuje prísnejšie pravidlá pre digitálne meny

NETKY.SK • 13 Júl 2018, 19:15 • 2 min
Nová smernica EÚ stanovuje prísnejšie pravidlá pre digitálne meny

BRUSEL – V pondelok 9.júla vstúpila do platnosti piata smernica EÚ o praní špinavých peňazí. Tieto opatrenia stanovujú nový právny rámec pre európske finančné dozorné orgány na reguláciu digitálnych mien s cieľom ochrany proti praniu špinavých peňazí a financovania terorizmu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európska komisia vydala tlačovú správu, v ktorej informuje, že nové pravidlá stanovujú prísnejšie požiadavky na transparentnosť používania anonymných platieb prostredníctvom predplatených kariet a rovnako aj kryptobúrz. Hlavným cieľom tejto smernice je boj proti praniu špinavých peňazí a financovania terorizmu.

 

img

 

"Piata smernica proti praniu špinavých peňazí taktiež zvyšuje spoluprácu a výmenu informácií medzi finančnými kontrolórmi, vrátane Európskej centrálnej banky," uvádza sa v tlačovej správe Európskej komisie.

 

Komisia píše, že na to, aby sa zabezpečila náležitá ochrana pred možným nezákonným používaním digitálnych mien, by príslušné orgány mali mať možnosť sledovať, ako sa používajú.

 

"Na účely boja proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu by mali príslušné orgány prostredníctvom povinných subjektov sledovať používanie virtuálnych mien."

 

Na to, aby regulačné orgány mohli efektívne monitorovať digitálne meny, by mali byť schopné spojiť adresy krypto peňaženiek s ich vlastníkmi a vytvoriť mechanizmus na vlastné vykazovanie.

 

img

 

Podľa tejto smernice sa za digitálne peniaze nebudú považovať tzv. "lokálne meny", ktoré sa používajú len vo veľmi obmedzenom rozsahu (napríklad v mestách alebo regiónoch) alebo malým počtom používateľov. Európska komisia predložila zhrnutie novej smernice v osobitne uverejnenom informačnom lístku.

 

S nástupom novej smernice majú členské štáty 18 mesiacov na prijatie novej legislatívy do svojich vnútroštátnych právnych predpisov. Na podmienkach tejto smernice sa v apríli tohto roka dohodlo všetkých 28 členských štátov EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies