Nová šéfka ruskej ÚVK pre podozrenie z podvodov zrušila miestne voľby v Barviche

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 16:50 • 2 min
Nová šéfka ruskej ÚVK pre podozrenie z podvodov zrušila miestne voľby v Barviche

MOSKVA - Novovymenovaná predsedníčka ruskej Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Ella Pamfilovová dnes zrušila voľby do miestneho zastupiteľstva v podmoskovskej obci Barvicha vypísané na 24. apríla.

slovakia

left justify in out

Ako dôvod pre zrušenie Pamfilovová uviedla podozrenie z volebných podvodov počas hlasovania v predtermíne. Poukázala pritom i na "istú pasivitu" policajných orgánov, ktoré podozrenia z porušovania volebného zákona ignorovali.

Podľa agentúry RIA Novosti ÚVK odovzdala orgánom činným v trestnom konaní všetky svoje materiály o údajných prípadoch porušenia zákona. Agentúra pritom uviedla, že občianske hliadky, ktoré monitorovali priebeh hlasovania, nezaznamenali žiadne prípady porušenia zákona.

 

Pamfilovovej rozhodnutie o zrušení volieb musí ešte schváliť odstupujúce zastupiteľstvo. Nové voľby v Barviche by mali byť vypísané na júl tohto roku. Podľa hovorcu ÚVK sa voľby v náhradnom termíne musia uskutočniť do šiestich mesiacov. Podnetom pre Pamfilovovej kroky bolo rozhodnutie štyroch poslancov za opozičnú Stranu pokroku blízku blogérovi a protikorupčnému aktivistovi Alexejovi Navaľnému. Štvorica kandidátov totiž na protest proti údajným volebným podvodom stiahla svoje kandidatúry.

 

Navaľnyj vo svojom blogu napísal, že na oficiálnych webových stránkach Barvichy sa už pred týždňom objavila správa o organizovanom zvážaní voličov autobusmi k volebným miestnostiam. Aj vďaka tomu v predčasnom hlasovaní odvolilo už 30 percent z predpokladaných voličov.

 

Dnešné rozhodnutie ÚVK Navaľnyj uvítal s tým, že je výsledkom bojkotu hlasovania zo strany jeho politických spojencov. "Bolo to správne politické rozhodnutie - žiadať, aby voľby boli zrušené. Nikto neveril, že by to mohlo byť možné - okrem nás. A chalani to dokázali," napísal Navaľnyj vo svojom blogu. Kandidáti blízki Navaľnému zaregistrovali svoje kandidatúry do volieb v Barviche až po Pamfilovovej vymenovaní do funkcie šéfky ÚVK. Vysvetlili, že ich cieľom je overiť, či bude schopná zabrániť volebným podvodom.

 

Posledné parlamentné voľby, ktoré sa v Rusku konali v roku 2011, totiž podľa opozičných aktivistov sprevádzali mnohé prechmaty a došlo aj k závažným prípadom porušenia zákona o voľbách. Situácia po voľbách v roku 2011 však v Rusku vyústila do veľkých protivládnych demonštrácií, ktoré silové štruktúry veľmi tvrdo potlačili.

 

Na čele komisie bol vtedy Vladimir Čurov, ktorý túto funkciu zastával dlhé roky a bol notoricky známy svojou neochotou prešetrovať podozrenia z porušenia volebného zákona. S Čurovovým pôsobením sa spája aj sústavné odmietanie zaregistrovať ako kandidátov opozičných politikov, a to na základe pochybných dôvodov.

 

Ruský prezident Vladimir Putin začiatkom marca Čurova bez vysvetlenia nevymenoval za člena ÚVK na ďalšie obdobie a za šéfku ÚVK vymenoval Pamfilovovú, ktorá pôsobila ako ombudsmanka pre ľudské práva.

 

Poslanec Štátnej dumy Dmitrij Gudkov dnes vo svojom blogu na webových stránkach rozhlasovej stanice Echo Moskvy vyzdvihol Pamfilovovej rozhodnutie a uviedol, že "nie nadarmo je práve ona" šéfkou ÚVK. Gudkov súčasne vyslovil želanie, aby sa v Rusku našlo čoraz viac politikov, ktorí by - ako Pamfilovová - deklarovali, že "nestrpíme nijaký nátlak zo žiadnej strany".

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies