Nová šéfka diplomacie EÚ vyzvala na vznik palestínskeho štátu

NETKY.SK • 8 November 2014, 16:43 • 2 min
Nová šéfka diplomacie EÚ vyzvala na vznik palestínskeho štátu

GAZA - Nová Vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová v sobotu prvýkrát od vymenovania do funkcie navštívila Pásmo Gazy.

slovakia

left justify in out

Vyzvala pritom na vznik samostatného palestínskeho štátu. Zdôvodnila to tým, že "svet si už nemôže dovoliť ďalšiu vojnu v Gaze".

 

"Potrebujeme palestínsky štát. To je konečný cieľ a to je aj postoj celej Európskej únie," cituje Mogheriniovú tlačová agentúra AFP. "Nie je to len ľud v Gaze, ktorý si nemôže dovoliť byť svedkom štvrtej vojny. Ani svet si to nemôže dovoliť," dodala top diplomatka EÚ, ktorá zároveň pôsobí aj ako viceprezidentka Európskej komisie. "Nemôžeme len sedieť a čakať. Ak budeme sedieť a čakať, bude to pokračovať ďalších 40 rokov. Musíme konať ihneď," dodala bývalá talianska ministerka zahraničných vecí.

 

Nezávislú Palestínu koncom októbra uznalo aj Švédsko, ako vôbec prvá "stará" členská krajina EÚ. Okrem neho tak v minulosti urobili desiatky štátov sveta väčšina afrického kontinentu, ázijských krajín i juhoamerických štátov. V rámci EÚ suverenitu Palestíny uznali aj Slovensko, Poľsko a Maďarsko, no tie tak urobili ešte pred vstupom do únie pred desiatimi rokmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies