Nová scéna uvedie premiéru svetového muzikálu Mamma Mia!

NETKY.SK • 8 November 2017, 06:00 • 2 min
Nová scéna uvedie premiéru svetového muzikálu Mamma Mia!

BRATISLAVA – Bratislavské Divadlo Nová scéna uvedie v dňoch 10. a 11. novembra slovenskú premiéru muzikálu Mamma Mia!, jedného z najúspešnejších a najhranejších muzikálov, ktorý sa od londýnskej premiéry 6. apríla 1999 uvádza po celom svete.

slovakia

left justify in out

Pôvodný autorský tím tvoria skladatelia a textári Benny Anderson a Björn Ulvaeus, autorkou námetu je Judy Craymer, libreto napísala Catherine Johnson. Režisérom je Svetozár Sprušanský, preložila Alexandra Ruppeldtová, texty piesní napísal Martin Sarvaš, muzikál hudobne naštudoval a diriguje Ľubomír Dolný, choreografie vytvorila Silvia Beláková, scénu a kostýmy navrhla Diana Strauszová.

 

V postave matky Donny sa predstavia Katarína Hasprová v alternácii so Soňou Norisovou, v úlohe dcéry Sophie Mirka Drínová v alternácii s Romanou Dang Van, v ďalších postavách v alternáciách Sisa Sklovska, Jana Hubinská, Zuzana Vačková, Jeanette Švoňavská, Róbert Halák, Marcel Ochránek, Peter Kočiš, Pavol Plevčík, Martin Kaprálik, Patrik Vyskočil, Dárius Koči a ďalší umelci.

 

Muzikál Mamma Mia! predstavuje celosvetový divadelný fenomén a obrovský divácky úspech. Hral sa a hrá vo vyše 40 krajinách na všetkých kontinentoch a potešil už vyše 56 miliónov divákov na celom svete. Každý deň sa po celom svete odohrá minimálne sedem predstavení najmenej na troch kontinentoch.

 

Už samotný názov napovedá, že tento muzikál obsahuje všetky nesmrteľné hity skupiny ABBA Mamma Mia, Waterloo, Money Money Money, Dancing Queen či The Winner Takes It All, ktoré sú prepojené s dojímavým a vtipným dejom. Dvadsaťročná Sofia, v snahe zistiť, kto je jej otcom, oživí minulosť svojej slobodnej matky Donny a bez jej vedomia pozve na grécky ostrov na svoju svadbu troch potenciálnych otcov, s ktorými jej mama zažila pred 20 rokmi horúce chvíle.

 

Muzikál preslávila aj jeho filmová verzia s Meryl Streep v hlavnej ženskej úlohe Donny, Piersom Brosnanom v úlohe Sama, Colinom Firthom ako Harrym, Julie Walters v postave Rosie a z neznámej Amandy Sayfried v postave Sofie urobila filmovú hviezdu. DVD s filmom Mamma Mia je najpredávanejším DVD všetkých čias.

 

„Je to postava, ktorá má v sebe všetky farby, má humor, dramatično, nehu, poplačem si, zasmejem sa, vyšantím, cez ňu ide aj celý príbeh. Nie je to fráza, je to jedna z mojich top životných rolí, som veľmi šťastná. Je to náročné, mohla by som povedať, koľko už mám za sebou, ťažké a tanečné muzikály, tu idem akoby od začiatku, lebo zas je to niečo nové, máme čo robiť, v zákulisí sme zadýchané, musíme trénovať aj mimo,“ povedala o úlohe matky Donny Katarína Hasprová.

 

„Celý proces bol opäť náročný, pretože muzikálové produkcie prinášajú trojjedinosť, keď celý tím musí zvládať herecké, tanečné a spevácke umenie, ešte k tomu spojené so živým orchestrom, ktorý účinkuje aj v tomto projekte. Prípravná fáza od prekladu, cez prebásnenie, napísanie slovenských textov, trvala skoro pol roka, aby sa mohol začať tento titul študovať,“ uviedla generálna riaditeľka Ingrid Fašiangová.

 

Podľa je slov vybavenie licencie netrvalo veľmi dlho, veľmi pomohol Thomas Puskailer. Vedenie divadla pozvalo na premiéru aj autorov Bennyho Andersona a Björna Ulvaeusa, ktorí sa ospravedlnili, že z dôvodu pracovnej vyťaženosti nemôžu prísť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies