Nová scéna sa vracia k operete, uvedie v premiére Veselú vdovu

NETKY.SK • 31 Január 2017, 13:28 • 2 min
Nová scéna sa vracia k operete, uvedie v premiére Veselú vdovu

BRATISLAVA - Divadlo Nová scéna sa po 20 rokoch vracia k svojej operetnej minulosti. Bratislavská scéna známa v posledných rokoch ako muzikálová scéna uvedie 3. a 4. februára v premiére jednu z najznámejších a najhranejších operiet Franza Lehára Veselú vdovu.

slovakia

left justify in out

Publikum si v príbehu lásky veselej vdovy Hany a bonvivána Danila pozrie v hlavných úlohách Adrianu Kohútkovú alternovanú Blankou Jílkovou a Miroslava Dvorského alternovaného Róbertom Halákom. Pod naštudovanie sa podpísal režisér Peter Oravec v dramaturgickej spolupráci s Jánom Štrasserom. Príťažlivé melódie zahrá pod taktovkou Rudolfa Geriho Symfonický orchester Slovenského rozhlasu. Nová scéna avizuje vo Veselej vdove nielen zaujímavých spevákov, ale aj výpravnú scénu od Pavla Andraška a kostýmy Ľudmily Várossovej. Po vypredaných premiérach je novinka najbližšie na programe 17. marca o 19:00 a 19. marca o 18:00.


Veselá vdova je opereta v troch dejstvách, ktorú zložil maďarský skladateľ Franz Lehár a stala sa jeho najslávnejším a dodnes najviac hraným dielom. Libreto vychádza z nemeckého originálu "Atašé" od Henriho Meilhaca, ktorý sa preslávil ako libretista nemecko-francúzskeho skladateľa a zakladateľa operetného žánru Jacquesa Offenbacha. Pre Lehára ho v nemeckom jazyku napísali Victor Léon a Leo Stein. Veselá vdova sa na svojej viedenskej premiére 30. decembra 1905 nedočkala hneď úspechu. Po krátkom čase si získala publikum a opereta sa stala hitom nielen vo Viedni, ale aj v neďalekom Pressburgu a neskôr Prešporku (dnešnej Bratislave). Veselú vdovu uvádzalo pred pár rokmi, od decembra 2005 do konca júna 2009, aj Slovenské národné divadlo.


V súčasnosti v hlavnom meste nie je špecializovaná operetná scéna. Divadlo Nová scéne sa operetou Veselá vdova vracia ku svojim začiatkom. Základy pre vznik Novej scény siahajú do roku 1945. V tom čase odišla zo Slovenského národného divadla (SND) časť členov činohry a po roku 1945 zrušenej operety SND. Vytvorením druhého divadla chceli dať priestor divadlu pre široké vrstvy a operete. Medzi iniciátorov vzniku divadla patril aj herec činohry SND Martin Gregor.

 

 

"Z kolektívu, rozšíreného o hercov z iných divadiel a z ochotníckych radov, boli utvorené dva súbory, 30-členný činoherný súbor vedený umeleckým šéfom Drahošom Želenským a 17-členný súbor hudobnej komédie vedený Františkom Krištofom Veselým. Hoci boli obidva súbory umelecky autonómne, Nová scéna patrila do roku 1951 do zväzku SND. Mala s ním jednotné administratívne vedenie, jednotnú hospodársku správu a závodnú radu. Od vzniku divadla až do roku 1951 nové divadlo pôsobilo pod názvom Nová scéna Národného divadla," píše sa o histórii divadla Nová scéne na jeho webstránke https://www.nova-scena.sk/sekcie/kategoria/divadlo/historia/.

 

Priestory pre nové divadlo vznikli po úprave bývalého kina Alfa v budove Živnodomu na Kollárovom námestí. Nová scéna tu začala 30. novembra 1946 premiérou Shakespearovej komédie Skrotenie zlej ženy v réžii Drahoša Želenského a v budove pôsobí dodnes. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies