Nová ryba dostala meno po B. Obamovi za ochranu životného prostredia

NETKY.SK • 30 November 2012, 12:10 • 2 min
Nová ryba dostala meno po B. Obamovi za ochranu životného prostredia

Nová ryba dostala meno po B. Obamovi za ochranu životného prostredia - Zaujímavosti Barack Obama je štvrtým prezidentom Spojených štátov, po ktorom bol za jeho zásluhy pri ochrane životného prostredia pomenovaný novoobjavený druh rýb.

slovakia

left justify in out

img

Barack Obama je štvrtým prezidentom Spojených štátov, po ktorom bol za jeho zásluhy pri ochrane životného prostredia pomenovaný novoobjavený druh rýb. Informoval o tom dnes britský denník The Guardian.

Etheostoma obama je relatívne malý druh sladkovodnej ryby - samček dosahuje dĺžku 48 milimetrov. Sfarbenie trupu je modré s oranžovými bodkami a väčšími modrými škvrnami, plutvy na hornej časti tela sú biele s hrubšími oranžovými a tenšími modrými pásikmi. Plutvy na dolnej strane tela sú modré s oranžovými bodkami. 

Hlava je dvojfarebná - žiabrová časť je modrá, okolie ústneho otvoru oranžové. Ryba sa vyskytuje v štátoch Alabama a Tennessee.

"Vybrali sme si prezidenta Obamu pre jeho vodcovský postoj v oblasti ochrany životného prostredia, najmä v sfére tzv. čistých energií," uviedli zoológovia Steve Layman a Rick Mayden na margo výberu mena pre nový rybí druh. 

V zozname takto poctených amerických prezidentov je Theodore Roosevelt za podporu budovania národných parkov, Jimmy Carter za svoju energetickú politiku a humanitárne projekty po odchode z úradu hlavy štátu a Bill Clinton za ochranu divokej prírody. 

Jediným viceprezidentom, po ktorom je pomenovaný nejaký živočíšny druh, bol Al Gore, známy ako veľký ochranca životného prostredia, všimol si The Guardian.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona