Nová protipovodňová ochrana vydrží aj storočnú vodu, ušetrí 4,5 milióna eur

NETKY.SK • 2 Október 2017, 15:53 • 2 min
Nová protipovodňová ochrana vydrží aj storočnú vodu, ušetrí 4,5 milióna eur

ŠTÚROVO - Existujúca protipovodňová línia v Štúrove od mosta Márie Valérie smerom na sever až k sútoku s riekou Hron prejde úpravou. Ako informoval minister životného prostredia SR László Sólymos (Most-Híd), ktorý sa dnes oboznámil so začatými prípravnými prácami, obyvateľov by mala ochrániť aj pred extrémnou storočnou vodou.

slovakia

left justify in out

Sólymos sa teší tomu, že po pol roku, keď sa tu len hovorilo o tom, ako by sa tu dalo spevniť a vybudovať novú hrádzu, teraz môžu hovoriť o tom, že sa tie práce aj reálne začnú robiť.

 

"Takmer trojkilometrová hrádza sa tu spevní od mosta až po sútok Hrona a Dunaja. V roku 2013, keď tu bola veľká voda, bolo jasné, že hrádza, ktorá tu bola postavená ešte v roku 1965, má priesaky a veľké nedostatky. Keďže našou úlohou je chrániť životy a majetky ľudí, som rád, že sa našlo optimálne riešenie, na ktoré sa našli aj financie. Prác sa ujme bratislavský závod Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), pričom ich ukončenie je naplánované na koniec tohto roka. Čo je najdôležitejšie, obyvatelia Štúrova budú vo väčšom bezpečí, keďže nová hrádza by mala vydržať aj extrémnu storočnú vodu," povedal minister.

 

Prvým plánom bolo vybudovanie podzemnej tesniacej steny, čo je však nákladné a vyžaduje si špeciálnu technológiu. "Hľadali sme preto iné technické riešenie a rozhodli sme sa pre tesniacu fóliu, ňou utesníme tú časť hrádze, ktorá v roku 2013 prepúšťala vodu. Do budúcna by mala zabrániť scenáru z roku 2013. Miestnu hrádzu vybudovali v rámci sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros, pričom SVP nepočítal v tom čase s hladinami riek, ktoré sa vyskytovali v poslednom období," uviedol riaditeľ Odštepného závodu (OZ) SVP Bratislava Jozef Dúcz.

 

Nový spôsob vybudovania protipovodňovej ochrany bude o 4,5 milióna eur lacnejší ako pôvodne plánovaný. "Náklady budú vo výške maximálne 500.000 eur, čo je 10 percent z plánovaného spôsobu vybudovania hrádze. Stavba sa bude financovať výhradne zo zdrojov SVP, pričom zemné práce vykonáme vnútropodnikovými výkonmi. Dodávateľsky zabezpečíme fóliu a jej zváranie, keďže si vyžaduje špeciálne zaobchádzanie. Nová technológia je identická s technológiou použitou v Gabčíkove pri odpadovom kanáli. Keďže tento rok Gabčíkovo oslavuje 25 rokov od začiatku prevádzkovania, životnosť fólie bude minimálne 25 až 30 rokov," dodal Dúcz.

 

Podľa Dúcza vodohospodári postupne očistia vrchnú časť hrádze, vykopú hlinitý, tesniaci a štrkový materiál, ktorý je v telese hrádze. "Do pripravených výkopov vložíme ochrannú tesniacu fóliu tak, aby bola uložená do hĺbky 0,5 metra pod úroveň koruny hrádze kvôli zamŕzaniu, no zároveň nad úroveň storočnej vody. Na zasypanie sa použije ten istý materiál. Na záver sa koruna hrádze zasype jemným zhutneným štrkopieskom a zatrávni. Celý projekt ukončíme do konca tohto roka," dodal riaditeľ OZ SVP Bratislava.

 

Sypanú hrádzu dlhú 2,8 kilometra vybudovali v roku 1965 po veľkej povodni. Skúšaná veľkou vodou bola už niekoľkokrát, naposledy pri povodni v roku 2013, kedy dosiahli vodné stavy a kulminačné prietoky na celom slovenskom úseku Dunaja historicky najvyššie hodnoty. Mimoriadnu situáciu v Štúrove vyhlásili od 5. do 13. júna 2013. Objavili sa pri nej silné priesaky, ktoré boli sanované vrecami naplnenými pieskom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies