NOVA presadzuje zredukovanie počtu samospráv na tisíc

NETKY.SK • 24 Október 2014, 12:54 • 2 min
NOVA presadzuje zredukovanie počtu samospráv na tisíc

BRATISLAVA - Slovenská republika má takmer 3000 obcí, pričom každá z nich má vlastného starostu, poslancov a úrad. Táto byrokracia stojí peniaze, ktoré by mohli smerovať na rozvoj obce. Na dnešnej tlačovej konferencii na to upozornil líder hnutia NOVA Daniel Lipšic, ktorý otvára verejnú diskusiu na zmenu tohto stavu. Po jej skončení avizuje konkrétny návrh do NR SR.

slovakia

left justify in out

Vízia hnutia NOVA je, že by sa mal zredukovať počet samospráv, nie počet obcí, približne na 1000. "Obce zostanú, budú mať svoj štatút, symboly, ale spoločné orgány, ako starostu a poslancov," vysvetlil Lipšic. Výsledkom zmien má byť šetrenie peňazí.

 

Podľa akého kľúča sa majú obce spájať, zatiaľ nie je jasné. Aj na toto má dať odpoveď verejná diskusia. Lipšic však už teraz hovorí, že aby napríklad menšie obce neboli po spojení samospráv v nevýhode, mali by všetci v takejto skupine právo veta napr. pri schvaľovaní rozpočtu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies