Nová premiérka nezaháľa, jej kabinet zasadne už v piatok

NETKY.SK • 9 Júl 2010, 07:14 • 2 min
Nová premiérka nezaháľa, jej kabinet zasadne už v piatok

Nová premiérka nezaháľa, jej kabinet zasadne už v piatok

slovakia

left justify in out

img

Prvá schôdza novej vlády sa uskutoční už v piatok 9. júla hneď po vymenovaní ministrov prezidentom SR Ivanom Gašparovičom. Po uvedení do funkcie to potvrdila nová premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
"Na ňom potrebujem prebrať niektoré prvé programové body a kroky. Následne chcem osobne uviesť všetkých novovymenovaných ministrov na ich úrady," priblížila. Večer sa potom stretne s budúcim českým ministrom zahraničných vecí Karlom Schwarzenbergom.
Programom prvého zasadnutia kabinetu má byť vymenovanie štátnych tajomníkov a vedúcich služobných úradov jednotlivých rezortov, ako aj uznesenie o postupe prác na programovom vyhlásení vlády. Tieto body sú podľa Radičovej nevyhnutné z hľadiska ukončenia procesu konštituovania nových demokratických inštitúcií. Paralelne bude pokračovať aj ustanovujúca schôdza parlamentu, ktorá začala dnes.
Predkladať návrhy právnych noriem, ako napr. avizovaného kompetenčného zákona, by bolo podľa nej zatiaľ predčasné a nie v súlade s ústavou. Nový kabinet tak spraví až potom, ako mu parlament vysloví dôveru a schváli programové vyhlásenie.
Jeho prvú predbežnú verziu by mala vláda schváliť do 20. júla. Následne prejde pripomienkovým konaním jednotlivých strán vládnej koalície a do NR SR by sa jeho definitívna podoba mohla dostať okolo 3. augusta.
Základnými pocitmi z dnešného dňa sú podľa nej "radosť a pokora". "Bol to deň prvej ustanovujúcej schôdze NR SR, konštituovania demokratických inštitúcií fungovania parlamentu a deň vymenovania do veľmi vysokej a významnej funkcie," podčiarkla čerstvá premiérka. Skutočnosti, že bude odteraz obklopená ochrankármi, neprikladá veľký význam. "To, že ma budú sem-tam sprevádzať dáki páni, je vonkajší moment, ktorý veľmi nevnímam a nebudem vnímať," dodala s tým, že ju chráni predovšetkým jej svedomie a srdce.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies