Nová okružná križovatka neďaleko centra Michaloviec je v plnej prevádzke

NETKY.SK • 26 Júl 2018, 10:33 • 2 min
Nová okružná križovatka neďaleko centra Michaloviec je v plnej prevádzke

MICHALOVCE – Nová okružná križovatka v Michalovciach na uliciach Karola Kuzmányho a Štefánikovej je už dokončená. Stavebné práce realizovalo mesto z vlastných zdrojov. Celková výška nákladov predstavovala 376 000 eur.

slovakia

left justify in out

Okružná križovatka, ktorá je 11. v meste, bude podľa mesta slúžiť k zrýchleniu dopravy a predovšetkým k zvýšeniu bezpečnosti vodičov a chodcov. "Križovatka má vonkajší priemer 31 metrov a stredový ostrovček 13 metrov. Okolo stredového ostrovčeka je prstenec šírky dva metre umožňujúci zjednodušený prejazd nadrozmerných vozidiel. Jednopruhové vjazdy a výjazdy sú od seba oddelené zvýšenými deliacimi ostrovčekmi, ktorých súčasťou sú priechody pre chodcov a jeden priechod pre cyklistov," priblížila hovorkyňa radnice Iveta Palečková.

 

V rámci revitalizácie existujúcich komunikácií, chodníkov a parkovacích plôch zrealizovali podľa jej ďalších slov viaceré stavebné úpravy. Ide napríklad o komunikáciu Ulice Karola Kuzmányho v úseku od okružnej križovatky po križovatku s ulicou Špitálskou, chodník od zastávky autobusu po križovatku prof. Hlaváča a úpravu medziblokových priestorov, ktoré sú ohraničené ulicami Martina Rázusa, prof. Hlaváča a Karola Kuzmányho.

 

"Taktiež bol zrealizovaný priechod pre chodcov na križovatke ulíc Karola Kuzmányho – prof. Hlaváča – Alexandra Markuša a úprava komunikácie Ulice Karola Kuzmányho v úseku od prof. Hlaváča po ulicu Masarykovu (jednosmerná)," priblížila hovorkyňa.

 

Ako ďalej uviedla, v rámci prác zrealizovali aj verejné osvetlenie, odvodnenie okružnej križovatky, ochranu vodovodu, plynovodu a prekládku rôznych káblov. "Stavbári dokončili odbočovací pruh i chodník smerom na Košice, osvetlenie, pridali obrubníky a osadili aj vodorovné a zvislé dopravné značenie," vymenovala Palečková.

 

V stredovom ostrovčeku okružnej križovatky osadili sochu Holubice, ktorá pred pár rokmi zdobila Námestie slobody. "Je vyrobená z duran zliatiny, osadená je na kamennom podstavci z tatranskej žuly. Okolie sochy zdobia kvety a zeleň. Socha pochádza z dielne akademického sochára Arpáda Račka, ktorý ju vytvoril v roku 1974," poznamenala hovorkyňa s tým, že k jeho najvýznamnejším dielam patrí socha maratónca v Košiciach.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies