NOVA odštartovala petíciu proti Štefanovi Harabinovi

NETKY.SK • 16 Apríl 2014, 12:55 • 2 min
NOVA odštartovala petíciu proti Štefanovi Harabinovi

BRATISLAVA - Petičnú akciu proti znovuzvoleniu Štefana Harabina do funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR dnes pred budovou najvyššieho súdu odštartovala strana NOVA.

slovakia

left justify in out

"Považujem aj za prejav dehonestácie všetkých sudcov, že prišiel návrh zo sudcovskej rady najvyššieho súdu na kandidatúru Štefana Harabina. Štefan Harabin je synonymom krivenia práva a spravodlivosti na Slovensku. Tak ho vníma prevažná väčšina občanov Slovenska. Preto sa musel skryť počas predvolebnej prezidentskej kampane, aby nekazil volebnú kampaň Robertovi Ficovi," povedal dnes novinárom líder NOVA Daniel Lipšic.

 

Lipšic spolu s ďalšími kolegami dnes ako prví podpísali petičné hárky, po Veľkej noci spustia petičnú akciu aj v regiónoch. "Budeme najmä pred okresnými a krajskými súdmi, to znamená, budeme v teréne, ale samozrejme aj cez internet zbierať podpisy pod petičnú akciu. Pretože pokiaľ bude slovenské súdnictvo, slovenskú spravodlivosť, slovenskú justíciu reprezentovať Štefan Harabin, Tomáš Borec, Ivetta Macejková, tak nikdy sa ľudia bežnej spravodlivosti nebudú môcť domôcť," konštatoval Lipšic. 

 

V petičnej akcii s názvom Nechceme sa za súdnictvo červenať môžu podpísaní vyjadriť vážnu obavu o ďalší vývoj v oblasti základnej spravodlivosti v SR. Sme presvedčení, že nezávislosť a nestrannosť súdnej moci tak, ako je definované v Ústave SR, je po 25 rokoch od nežnej revolúcie len predstieraná. Príčinou krízy v justícii sú konkrétni jednotlivci v riadiacich funkciách, ktorí spôsobom výkonu svojich právomocí podkopávajú dôveru v právny štát, uvádza sa v petícii. "Vyzývame preto Súdnu radu SR, aby zastavila devastáciu justície a zabránila opätovnému zvoleniu Štefana Harabina za predsedu Najvyššieho súdu SR. Zároveň vyzývame prezidenta SR, aby v prípade predloženia návrhu súdnou radou sa zdržal prekročenia svojich právomocí a vymenovanie nového predsedu najvyššieho súdu ponechal svojmu nástupcovi, ktorý bude úradujúcou hlavou štátu v čase, keď sa Štefanovi Harabinovi skončí funkčné obdobie," vraví dokument. 

 

Lipšic zdôraznil, že ak sudcovia v sudcovskej rade nominujú Štefana Harabina znovu na najvyšší post v súdnictve, tak "sa nemôžu veľmi čudovať, aký je kredit, aká je dôveryhodnosť, aká je reputácia slovenského súdnictva". 

 

Sudcovská rada Najvyššieho súdu SR navrhla v utorok 15. apríla súčasného predsedu súdu Štefana Harabina ako kandidáta do nadchádzajúcich volieb predsedu súdu. Harabin ešte ako minister spravodlivosti počas mimoriadnej schôdze v parlamente Lipšicovi povedal: Pôjdeš do basy, ty hajzel. Tento svoj výrok neskôr Harabin pred poslancami zapieral, podľa Harabina malo ísť o výmysel a marketingový ťah Lipšica. Harabina z výroku usvedčili televízne kamery, potom priznal, že mu vytiekli nervy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona