Nová Netanjahuova vláda zložila prísahu po dvojhodinovom zdržaní

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 08:36 • 2 min
Nová Netanjahuova vláda zložila prísahu po dvojhodinovom zdržaní

JERUZALEM - Nová pravicová koaličná vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorá má podporu tej najtesnejšej parlamentnej väčšiny, vo štvrtok neskoro večer zložila slávnostnú prísahu, po dvojhodinovom zdržaní. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Mimoriadne zasadnutie izraelského parlamentu, na ktorom mali členovia novej vlády zložiť prísahu, bolo na žiadosť premiéra odložené o dve hodiny. Podľa izraelských médií to zapríčinili spory o rozdelenie ministerských kresiel v rámci premiérovej vlastnej strany Likud. Zasadnutie sa tak začalo až o 21.00 h miestneho času.

 

Ostatné kreslá vo vláde si rozdelili štyria koaliční partneri Likudu. Niektorí izraelskí komentátori označili spory o ministerstvá v strane Likud za "frašku".

 

Koalíciu tvorí celkovo päť strán - konzervatívci, ultrapravičiari a ultraortodoxní Židia. V 120-člennom Knesete má len najtesnejšiu väčšinu 61 hlasov a to naznačuje, že Netanjahu bude mať počas svojho štvorročného funkčného obdobia ťažkosti pri schvaľovaní sporných politických krokov či dokonca v prípadoch, keď sa bude hlasovať o vyslovení nedôvery vláde.

 

Zahraničie bude tiež podľa očakávania reagovať rezervovane. Vyhliadky na vyriešenie patovej situácie v mierových rozhovoroch s Palestínčanmi, na ktoré dohliadajú Spojené štáty, sú totiž teraz nejasné. Navyše, Netanjahu má spor s Washingtonom aj pre jadrové rozhovory s Iránom a západní diplomati sú zhrození nad nacionalistickou legislatívou, ktorú presadzujú niektorí partneri v koalícii.

 

Netanjahu už na začiatku prejavu pri predstavovaní svojej vlády v parlamente sľúbil, že sa bude starať o "bezpečnosť krajiny, zaistenie mieru a znižovanie ekonomických rozdielov". Premiérov prejav prerušovala opozícia pokrikovaním a hlasným smiechom. Koaliční zákonodarcovia však dokázali schváliť nový kabinet pomerom hlasov 61 k 59 a umožnili jeho inauguráciu ešte pred štvrtkovou polnocou.

 

Netanjahu si nechal štyri portfóliá v kabinete pre seba, aj za cenu toho, že jeho verní kľúčoví kolegovia z Likudu sa budú cítiť "ohrdnutí". Tento krok vyvolal špekulácie, že Netanjahu si necháva ministerstvá v rezerve pre Isaaca Herzoga, šéfa stredoľavej opozície - pre prípad, že by nakoniec spojili sily vo vláde "národnej jednoty".

 

"Nechávam dvere otvorené pre rozšírenie vlády," povedal Netanjahu v prejave. "Naša krajina to potrebuje," dodal. Keď sa však Herzog postavil k rečníckemu pultu, vyjadril sa bojovne: "Žiaden slušný líder by sa nezapojil do 'Netanjahuovho cirkusu', ktorý ste dali dokopy v poslednej chvíli a ktorý sa drží len vďaka jednému kreslu. A to všetko preto, aby ste boli dlhšie pri moci."

 

Krátko po víťazstve vo voľbách 17. marca sa zdalo, že Netanjahu mieri k pohodlnej parlamentnej väčšine so 67 kreslami. Minulý týždeň ho však na prekvapenie opustil jeho dlhoročný ultranacionalistický koaličný spojenec Avigdor Lieberman.

 

V náčrte programu novej vlády sa vôbec nespomína riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu v podobe dvoch vedľa seba existujúcich štátov. Americký prezident Barack Obama v utorok 12. mája vyhlásil, že nádeje na úspešný mierový proces sa ešte nevzdal.

 

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vo štvrtok uviedol, že si želá oživiť mierové rozhovory, ktoré stroskotali vlani v apríli. Dodal však, že je povinnosťou Netanjahua zmeniť smerovanie politiky a ukončiť okupáciu západného brehu Jordánu Izraelom do roku 2017.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona