NOVA: Navrhujeme nový model financovania cirkví cez asignáciu daní

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 15:38 • 2 min
NOVA: Navrhujeme nový model financovania cirkví cez asignáciu daní

BRATISLAVA - Cirkvi a občianske spoločnosti by sa mali financovať po novom tak, aby bola odstránená ich previazanosť na vládnu moc.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to hnutie NOVA, ktoré navrhuje nový model financovania a otvára o ňom diskusiu s cieľom nájsť širšiu spoločenskú dohodu. NOVA už má za sebou aj rokovania s predstaviteľmi cirkví.
     

Ako upozornili predstavitelia hnutia na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, súčasný systém financovania funguje na základe zákona z roku 1949. "Tento stav nie je zdravý pre žiadnu zo strán. Duchovné veci nemajú byť predmetom svetskej politiky a rozhodovania na úrovni predstaviteľov vlády či parlamentu," tvrdí exminister kultúry Daniel Krajcer. NOVA neplánuje zmeny predložiť do parlamentu v tomto volebnom období, chce ich mať pripravené na rok 2016.
     

Jej riešenie spočíva v tom, že každý daňovník bude môcť rozhodnúť o poukázaní jedného percenta zo svojho daňového základu cirkvám a organizáciám tretieho sektora podľa vlastného uváženia. Túto sumu bude môcť daňovník prerozdeliť medzi viacerých príjemcov. "Na rozdiel od súčasného systému daňovej asignácie dochádza k razantnému zvýšeniu sumy dane, o ktorej rozhoduje občan. Namiesto dvoch percent zo zaplatenej dane totiž môže poukázať až jedno percento celkového daňového základu," vysvetlil Krajcer.
     

Celková výška súčasných asignácií, určená pre inštitúcie občianskej spoločnosti a dotácie pre cirkvi, dosahuje úroveň asi 82,4 milióna eur. "Celkový príjem cirkví a tretieho sektora by v našom navrhovanom systéme mal vzrásť zhruba o 50 percent na približne 125 miliónov eur," vysvetlil opozičný poslanec.
     

Viac financií má smerovať aj do oblasti obnovy kultúrneho dedičstva. "Ak totiž niekto z občanov nerozhodne o poukázaní jedného percenta zo svojho daňového základu, takéto prostriedky sa automaticky presmerujú novozriadenému Fondu na obnovu kultúrneho dedičstva. Tu sa prerozdelia na opravu kultúrnych pamiatok, a to v pomere 50 percent na sakrálne pamiatky a 50 percent na ostatné pamiatky," podotkol Krajcer.
     

Oprávnenými príjemcami novej asignácie teda majú byť registrované cirkvi a náboženské spoločnosti, organizácie tretieho sektora z platného zoznamu oprávnených uchádzačov a štát, ktorý neasignovanú sumu použije na obnovu kultúrnych pamiatok.
     

S odvolaním sa na aktualizovanú prognózu Inštitútu finančnej politiky pre Ministerstve financií SR NOVA uvádza, že by suma jedného percenta základu dane z príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti v roku 2015 mala tesne presiahnuť 100 miliónov eur. "Odhadovaná hodnota dvoch percent dane poukazovaných právnickými osobami by v roku 2015 mala dosiahnuť približne 22 miliónov eur," porovnáva hnutie.
     

Na zabezpečenie plynulého prechodu na nový systém financovania cirkví a náboženských spoločností NOVA navrhuje obdobie desať rokov, počas ktorých sa bude cirkvám dorovnávať prípadný rozdiel medzi výnosom z asignácie a výškou adresnej dotácie, ktorú cirkvi dostávajú zo štátneho rozpočtu. Po piatich rokoch má dorovnávanie postupne klesať. "Nemôže tak dôjsť k finančnému znevýhodneniu cirkví v období, kým si daňovníci nezvyknú na nový model financovania," dodala NOVA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies