Nová metla na zlodejov elektriny, plynu a vody

NETKY.SK • 5 September 2015, 17:48 • 2 min
Nová metla na zlodejov elektriny, plynu a vody

BRATISLAVA – Zlodejov elektriny, plynu a vody bude od júla 2016 po novele trestného zákona možné ľahšie postihovať.

slovakia

left justify in out

Na základe požiadaviek z praxe ministerstvo spravodlivosti cez zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb doplnil trestný zákon o nový trestný čin. Ide o trestným činom neoprávnené vyrobenie, používanie alebo prechovávanie overovacej značky meradla alebo zabezpečovacej značky meradla. Tento paragraf by mal byť novou metlou na tých, čo maskujú kradnutie elektriny, plynu a vody. Neustále totiž rastie problém s neoprávneným odberom spomínaných komodít. V závislosti od závažnosti spáchaného trestného činu a veľkosti škody bude po novom páchateľom hroziť trest odňatia slobody od jedného až do 12 rokov.


V roku 2013 podľa dôvodovej správy k navrhovanej zmene odhalili prípady, pri ktorých si špekulanti neoprávnene odobrali pre poškodené, chýbajúce alebo sfalšované značky meradla takmer tri milióny metrov kubických zemného plynu. Pritom ročná spotreba rodinného domu, ktorý využíva plyn na kúrenie je 1 500 až 2 500 kubíkov. Možno pritom predpokladať, že odhalené prípady sú iba „špičkou ľadovca“. Orgány činné v trestnom konaní v súčasnosti nemôžu postihovať osoby, ktoré najmä organizovanou formou vykonávajú úpravy stavov počítadiel na meradlách spotreby uvedených komodít, a to ani pri zadržaní týchto osôb s nástrojmi (raznicami a značkami. Prípady dokázaných falošných overovacích značiek a zabezpečovacích značiek riešia okresné úrady ako priestupky, ktoré ich odložia záznamom a vo veci nevykonávajú žiadne šetrenie smerujúce k odhaleniu páchateľa, zdôrazňuje sa v dôvodovej správe.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies