Nová legislatíva k poplatkom v ambulanciách priniesla podľa lekárov nejasnosti

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 15:46 • 2 min
Nová legislatíva k poplatkom v ambulanciách priniesla podľa lekárov nejasnosti

BRATISLAVA - Novela zákon, ktorá mala priniesť poriadok do poplatkov v ambulanciách lekárov, je podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) nevykonateľná.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom stretnutí s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom preto jej zástupcovia požiadali ministerstvo o výklad jednotlivých ustanovení. "Budeme zvedaví, akým spôsobom sa s tým ministerstvo popasuje a aký dá výklad," povedal po stretnutí prezident komory Marian Kollár.
     

Na nejasnosť legislatívneho rámca poukazuje aj Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR. "Počas legislatívneho procesu prijímania novely sme opakovane, a žiaľ, neúspešne, upozorňovali na nejasné formulácie, ktoré zrejme prinesú zbytočné konflikty medzi pacientom a lekárom," uviedol šéf asociácie Ladislav Pásztor. Rovnako ako SLK vidí problém napríklad v tom, že podľa novej legislatívy nebude možné poskytnúť zdravotné výkony na vlastnú žiadosť pacientov.

 

Ministerstvo zdravotníctva dnes avizovalo, že k novému fungovaniu poplatkov zriadi od apríla call centrum, kde by sa lekári či zástupcovia samospráv mohli obracať s podnetmi. "Predpokladáme, že keďže ide o novinku, budú viaceré nevyjasnené veci," uviedla šéfka kancelárie ministra Zuzana Čižmáriková.
      

Rezort podľa jej slov privítal prelomenie veta prezidenta. Od novely zákona si sľubuje poriadok. "Ide o výrazný benefit pre pacientov," skonštatovala Čižmáriková s tým, že tí sa na ministerstvo obracali s mnohými podnetmi pre nezmyselné poplatky.
     

Komora i ASL SR upozorňujú, že v dôsledku novej legislatívy prídu ambulancie o doplnkový zdroj financovania. Podľa Kollára môže ísť v prípade niektorých aj o štvrtinový výpadok zdrojov. Tvrdí, že na rade sú preto zdravotné poisťovne, ktoré by výpadok mali nahradiť zvýšenými platbami. Kollár verí, že rokovania s poisťovňami budú úspešné a po zrušení viacerých poplatkov dostanú od nich ambulancie viac peňazí. Pázstor avizoval, že ASL SR a Zdravita, ktoré reprezentujú väčšinu ambulancií, v najbližších dňoch začnú rokovania s poisťovňami.
     

"V posledných desiatich rokoch to boli práve tieto poplatky pacientov, ktoré nahrádzali výpadok príjmov ambulancií z dôvodu nedostatočnej úhrady zdravotných poisťovní," skonštatoval Kollár. Platby od poisťovní podľa jeho slov nezodpovedajú reálnym nákladom ambulancií a skutočným potrebám pacientov. "Zrušenie poplatku za prednostné ošetrenie ruší možnosť určitého komfortu pre pacientov a pre mnohých poskytovateľov to znamená vážny a neočakávaný výpadok príjmov na ambulanciu," podotkol Pásztor. Deklaroval však, že do vyriešenia otázok kompenzácie výpadku príjmov nedôjde k zvyšovaniu cien v súčasnosti legálnych poplatkov.
     

Poslanci v stredu (11.3.) prelomili prezidentovo veto a opätovne schválili novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Tá priniesla do systému poplatku nové pravidlá a zrušila možnosť prednostného objednávania. Podľa ministra vďaka nej pacienti budú vedieť, za čo majú platiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona