Nová kompa zabezpečí väčší komfort pre obyvateľov v okolí VDG

NETKY.SK • 1 Júl 2015, 14:43 • 2 min
Nová kompa zabezpečí väčší komfort pre obyvateľov v okolí VDG

VOJKA NAD DUNAJOM/KYSELICA - Na prívodnom kanáli Vodného diela Gabčíkovo (VDG) dnes pokrstili novú kompu, ktorá bude denne premávať medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica v okrese Dunajská Streda. Plavidlo nahradí po 23 rokoch starú kompu, ktorá už nevyhovovala podmienkam.

slovakia

left justify in out

Je to kompa, ktorej prevádzku po spustení VDG financuje Vodohospodárska výstavba (VVB), š.p. Je to kompenzácia obciam, ktoré boli vodným dielom odrezané od cesty a bez kompy by museli chodiť autami dlhú trasu. Novú kompu žiadali starostovia obcí už niekoľko rokov. Stará sa totiž často kazila a nebola schopná plavby pri zhoršenom počasí. Na slávnosti sa zúčastnili šiesti starostovia dotknutých obcí - Dobrohošť, Vojka nad Dunajom, Bodíkov, Horný Bar, Kyselice a Rohovce a generálny riaditeľ VVB, š.p., Ladislav Lazár.
     

„Nová kompa je presne podľa priania starostov, je väčšia – vezme naraz až 18 áut. Má prúdové motory, nie vrtule, čiže jej neprekážajú naplaveniny a nečistoty vo vode, čo starej často znemožňovalo premávku. Je rýchlejšia a odolnejšia, čo znamená, že dokáže premávať aj v horšom počasí, zvládne väčšie vlny a silnejší vietor ako stará. Bude premávať každý deň o 2,5 hodiny dlhšie ako predchádzajúca, zabezpečuje väčší komfort obyvateľstvu,“ konštatoval generálny riaditeľ. Kompa premáva od 5.00 do 23.00 h.
     

Dunajskú kompu denne využívajú nielen miestni obyvatelia, ktorí takto šetria veľa kilometrov, ale aj turisti, cyklisti a iní návštevníci. Kompa je od začiatku svojej prevádzky pre cestujúcich zadarmo a jej chod financuje VVB, š.p. Starostovia okolitých obcí privítali, že ich problémy nezostali nepovšimnuté a sľuby, ktoré dostali, sú premenené na skutočnosť. „Od začiatku prípravy, výstavby a prevádzky vodného diela nám bolo sľúbených veľa vecí. V prvej etape sa nám len sľubovalo, v druhej etape nám ani nesľúbili, ani s nami nejednali o našich problémoch. Od roku 2012 sa nielen sľubuje, ale sa aj koná. Ale čo je najdôležitejšie, koná sa v prospech ľudí, čoho dôkazom je aj nová kompa,“ povedal starosta obce Vojka nad Dunajom Donald Álló.
     

„Pred rokom sme zaviedli prednostný signalizačný systém pre občanov, ktorí bývajú v okolí vodného diela, teraz sme spustili novú kompu. Ďalšou výzvou bude obnovenie plavby loďou z Bratislavy cez Čuňovo, Hamuliakovo, Šamorín a Vojku,“ doplnil Lazár. Dodal, že prístavy sú vybudované, obce si založili občianske združenie, čo bolo podmienkou, teraz treba zabezpečiť plavidlá. 
     

Na slávnostnom odovzdaní novej kompy sa zúčastnil aj vodohospodár, projektant, hospodársky pracovník Július Binder, ktorý zohral významnú úlohu pri výstavbe a dokončení VDG. „Ja sa cítim stále dobre, pretože som veril tomu dielu, verím a budem veriť. Táto stavba je pre ľudí. Spomínam si na veľkú vodu v roku 1965, keď ľudia zo Žitného ostrova odchádzali s malým batohom. Od tej doby sme minimálne dvakrát ochránili toto územie proti veľkej vode. Vodné dielo prináša úžitok pre ľudí,“ zdôraznil Binder.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona