Nová kniha mapuje históriu kúpeľného domu Thermia Palace i kúpeľov Irma

NETKY.SK • 31 Marec 2023, 19:00 • 2 min
Nová kniha mapuje históriu kúpeľného domu Thermia Palace i kúpeľov Irma

Piešťany - Dvom nosným secesným stavbám piešťanských kúpeľov - hotelu Thermia Palace a kúpeľom Irma je venovaná nová publikácia Balneologického múzea Imricha Wintera (BMIW) v Piešťanoch. Autori Vladimír Krupa a Jana Obertová do nej zhrnuli informácie o architektonických, technických, remeselno-umeleckých kvalitách i o vybraných umeleckých dielach oboch objektov.

slovakia

left justify in out

Textovú časť podporili 99 čierno-bielymi a 106 farebnými zábermi. "Obidve stavby sú v súčasnosti národnými kultúrnymi pamiatkami. V histórii kúpeľov zohrali významnú úlohu, odohralo sa v nich množstvo zaujímavých stretnutí a udalostí. Vďaka nim sa Piešťany dostali do povedomia významných osobností kultúrneho, spoločenského, politického, podnikateľského i športového života,“ uviedol riaditeľ múzea Krupa. Publikácia sprevádza čitateľa históriou stavby hotelového komplexu, medzivojnovým obdobím rokov 1919 - 1938, ktoré podľa Krupu zohrali dôležitú úlohu v súvislosti s nárastom návštevnosti, s modernizáciou a rozvojom nielen kúpeľov, ale i obce Piešťany. "Toto zlaté obdobie piešťanských kúpeľov neúprosne ukončil rozpad Československa a nástup nacizmu," doplnil. Kniha sprevádza povojnovými rokmi a končí kapitolami Od nežnej revolúcie do nového storočia, Zmeny na prahu nového tisícročia a Thermia Palace a Irma v novom šate, ktoré približujú čitateľom vývoj a zmeny. "Bol to čas rekonštrukcií, dostavieb i veľkých majetkových zmien. To všetko sa odzrkadlilo aj vo vedení kúpeľného podniku," dodal Krupa. Publikácia vyšla v spolupráci so Slovenskými liečebnými kúpeľmi Piešťany, a. s., a s finančnou podporou Fondu na podporu umenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona