Nová islandská vláda premiéra Bjarniho Benediktssona sa ujala funkcie

NETKY.SK • 11 Január 2017, 18:29 • 2 min
Nová islandská vláda premiéra Bjarniho Benediktssona sa ujala funkcie

REYKJAVÍK - Nová islandská koaličná vláda, ktorá vzišla z októbrových volieb a v 63-člennom parlamente má tesnú väčšinu 32 kresiel, sa dnes oficiálne ujala funkcie.

slovakia

left justify in out

Trojstrannú koalíciu tvorí konzervatívna Strana nezávislosti premiéra Bjarniho Benediktssona a dve menšie liberálne strany - Obnova a Žiarivá budúcnosť. Vzniku tejto koalície predchádzali mesiace neúspešných rokovaní.

 

Strana nezávislosti má v 11-člennej vláde šesť kresiel. Jej člen Gudlaugur Thór Thórdarson sa stal ministrom zahraničných vecí.

 

Strana Obnova má troch ministrov. Jej predseda Benedikt Jóhannesson vystriedal Benediktssona vo funkcii ministra financií, zatiaľ čo predseda strany Žiarivá budúcnosť Óttarr Proppé dostal funkciu ministra zdravotníctva, teda rezortu, ktorý bol jednou z hlavných tém predvolebnej kampane.

 

V novej vláde sú štyri ženy. Členka strany Obnova Thorgerdur Katrín Gunnarsdóttir je prvou ženou na čele ministerstva rybárstva a poľnohospodárstva.

 

Odovzdanie moci sa uskutočnilo v rezidencii prezidenta. Nový premiér Benediktsson povedal, že "predchádzajúca vláda pracovala dobre a nie vždy za to dostala uznanie, aké by si zaslúžila".

 

Odchádzajúci premiér Sigurdur Ingi Jóhannsson z Pokrokovej strany predtým povedal, že jeho vláda dosiahla "dobré výsledky".

 

Strany novej vládnej koalície sa rozchádzajú v otázke členstva v Európskej únii. Vládny program preto stanovuje, že akékoľvek prípadné návrhy na obnovenie rokovaní o členstve v EÚ sa "do konca legislatívneho obdobia" nebudú riešiť.

 

Októbrové parlamentné voľby na Islande boli predčasné, riadne voľby mali byť až v apríli 2017. Predčasné voľby boli vypísané po tom, ako po zverejnení tzv. panamských dokumentov rezignoval vtedajší premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson. Panamské dokumenty totiž naznačili, že premiér a jeho manželka mali firmu v daňovom raji na Britských Panenských ostrovoch, čo obaja popreli.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona