Nová iniciatíva pre cloud computing má posilniť postavenie dátovej veľmoci EÚ

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 19:35 • 2 min
Nová iniciatíva pre cloud computing má posilniť postavenie dátovej veľmoci EÚ

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes predstavila svoj plán pre služby založené na cloude a prvotriednu dátovú infraštruktúru s cieľom zabezpečiť, aby veda, podniky a verejné služby využívali výhody revolúcie veľkých dát.

slovakia

left justify in out

Komisia pripomenula, že Európa je najväčším producentom vedeckých dát vo svete, ale nedostatočná a rozdrobená infraštruktúra spôsobuje, že veľké dáta nie sú naplno využívané. Posilnením a prepojením existujúcich výskumných infraštruktúr, chce EK vytvoriť nový európsky cloud pre otvorenú vedu, ktorý ponúkne 1,7 miliónu európskych výskumných pracovníkov a 70 miliónom vedeckých a technologických odborníkov virtuálne prostredie na uchovávanie, zdieľanie a opätovné využívanie ich dát naprieč disciplínami a krajinami.

 

Európska dátová infraštruktúra to podporí zavedením širokopásmových sietí, veľkokapacitných skladovacích zariadení a výkonných superpočítačov, čo umožní prístup k veľkým súborom dát uložených v cloude a ich efektívne spracovanie. Táto infraštruktúra na svetovej úrovni zabezpečí, že sa EÚ bude podieľať na celosvetovom úsilí o vysokovýkonnú výpočtovú techniku v súlade so svojím hospodárskym a znalostným potenciálom.

 

Spočiatku sa tento projekt zameria na vedeckú komunitu v Európe a na jej celosvetových partnerov. Neskôr sa má používateľská základňa rozšíriť aj na verejný sektor a priemysel.

Dnes predstavená iniciatíva je súčasťou balíka opatrení na posilnenie postavenia EÚ v oblasti inovácií založených na dátach, zlepšenie konkurencieschopnosti a súdržnosti a pomoc pri vytvorení jednotného digitálneho trhu v Európe.

 

Eurokomisár pre výskum, vedu a inováciu Carlos Moedas k tejto iniciatíve uviedol, že jej cieľom je vytvoriť otvorený a jednotný cloud pre vedu a urobiť ju tak efektívnejšou a produktívnejšou a dovoliť miliónom výskumných pracovníkov zdieľať a analyzovať výskumné údaje v dôveryhodnom prostredí naprieč technológiami, disciplínami a krajinami. "Vzali sme do úvahy žiadosť vedeckej komunity o infraštruktúru pre otvorenú vedu a vďaka tomuto komplexnému plánu sa môžeme pustiť do práce. Prínos otvorených dát pre Európu v oblasti vedy, hospodárstva a spoločnosti bude obrovský," vyjadril nádej Moedas.

 

Podľa eurokomisára pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günthera Oettingera iniciatíva cloud computingu umožní, aby veda, priemysel a verejný sektor dokázali prostredníctvom supervýkonných počítačov na svetovej úrovni, vysokorýchlostného pripojenia a najmodernejších dátových a softvérových služieb využiť hodnotu veľkých dát. "Našou ambíciou je do roku 2020 byť jedným z troch najlepších poskytovateľov vysokovýkonnej výpočtovej techniky. Budeme skúmať aj potenciál kvantových technológií, ktoré by mohli vyriešiť výpočtové problémy, ktoré sú nad možnosti súčasných superpočítačov," dodal Oettinger.

 

Európska iniciatíva cloud computingu umožní výskumným pracovníkom a inovátorom prístup a opätovné využívanie dát a zníži náklady na uchovávanie údajov a vysokovýkonné analýzy. Sprístupnenie výskumných údajov môže pomôcť zvýšiť konkurencieschopnosť Európy prostredníctvom prínosu pre začínajúce podniky, malé a stredné podniky a inováciu založenú na údajoch vrátane oblasti medicíny a verejného zdravia.

 

Podľa odhadov EK ide o iniciatívu, ktorá môže dokonca podnietiť vznik nového odvetvia, čo dokazuje projekt ľudského genómu. Odhaduje sa, že verejné a súkromné investície potrebné na vykonávanie európskej iniciatívy cloud computingu dosiahnu 6,7 miliardy eur. Komisia odhaduje, že z programu Horizont 2020 vyčlení na tento účel dve miliardy eur a zvyšok 4,7 miliardy eur je odhadovaná výška verejných a súkromných investícií na obdobie 5 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona