Nová grécka vláda zložila predpísaný sľub, oficiálne sa tak ujala povinností

NETKY.SK • 23 September 2015, 12:55 • 2 min
Nová grécka vláda zložila predpísaný sľub, oficiálne sa tak ujala povinností

ATÉNY - Nová grécka vláda, ktorá vzišla z nedeľňajších predčasných parlamentných volieb, dnes zložila prísahu, čím sa oficiálne ujala svojich povinností. Informovali o tom svetové agentúry.

slovakia

left justify in out

Staronový grécky premiér a šéf strany Syriza Alexis Tsipras vyhlásil, že sa aj naďalej bude snažiť zachovať kontinuitu v presadzovaní reforiem pod ostrým dohľadom medzinárodných veriteľov. Vo funkciách si zároveň ponechal väčšinu ministrov, ktorí do augusta tohto roku slúžili v jeho predchádzajúcom kabinete.

 

Kľúčový post ministra financií bude opätovne zastávať Euklid Tsakalotos (55), ktorý zohral významnú úlohu v záverečných štádiách rokovaní medzi Tsiprasovou ľavicovou vládou a medzinárodnými veriteľmi o treťom balíku finančnej pomoci pre Grécko. Jeho námestníkom bude ďalší rešpektovaný člen gréckeho rokovacieho tímu Jorgos Chuliarakis.

 

Ďalší zásadný rezort - ministerstvo zahraničných vecí - bude rovnako ako v prvej Tsiprasovej vláde riadiť skúsený grécky diplomat a niekdajší člen komunistickej strany Nikos Kotzias (64).

 

Ministerstvo obrany povedie tak ako v predchádzajúcom Tsiprasovom kabinete Panos Kammenos, líder pravicovo-populistickej strany Nezávislí Gréci.

Zvládanie rozsiahlej utečeneckej krízy v Grécku bude mať na starosti - rovnako ako v doterajšej dočasnej vláde - námestník ministra vnútra pre imigračnú politiku Jannis Muzalas, aktívny člen humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF).

 

Do predčasných volieb Grécko doviedla prechodná vláda pod vedením sudkyne Vassiliki Thanuovej, ktorá bola pri moci len necelý mesiac.

Novú koaličnú vládu spoločne so Syrizou, ktorá vo voľbách dosiahla zisk 35,5 percenta odovzdaných hlasov, vytvorili aj pravicoví populisti zo strany Nezávislí Gréci. Nový vládny kabinet tak v parlamente, ktorého ustanovujúce zasadanie sa uskutoční 1. októbra, obsadí 155 kresiel (z celkových 300).

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona