Nová francúzska vláda je definitívne zostavená: K významným zmenám nedošlo

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 06:32 • 2 min
Nová francúzska vláda je definitívne zostavená: K významným zmenám nedošlo

PARÍŽ - Proces formovania novej francúzskej vlády premiéra Édouarda Philippa, ktorého predchádzajúci kabinet v súlade s tradíciami odstúpil po voľbách do Národného zhromaždenia, je ukončený.

slovakia

left justify in out

Šéfom francúzskej diplomacie zostane aj naďalej Jean-Yyves Le Drian, k zmenám nedôjde ani na čele rezortov vnútra (Gérard Collomb) a financií (Bruno Le Maire).

 

Vo vláde sa už neobjavia traja nominanti strany MoDem (Demokratické hnutie), voči ktorej prokuratúra začala 9. júna predbežné vyšetrovanie. Jej zamestnanci sú totiž podozriví zo súbežnej práce vo funkcii asistentov europoslancov, čo je zakázané.

 

Doterajšieho ministra spravodlivosti Francoisa Bayroua, ktorý dnes v Paríži deklaroval pripravenosť naďalej pomáhať v práci prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, nahradí členka ústavného súdu, právnička Nicole Belloubetová.

 

Šéfku rezoru obrany Sylvie Goulardovú vystrieda na tomto dôležitom poste Florence Parlyová. Nová ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseauová bude nástupkyňou Marielle de Sarnezovej, ktorá sa stane predsedníčkou poslaneckého klubu MoDem.

 

V 28-člennom vládnom kabinete, ktorého členom nebude už ani doterajší minister pre územné plánovanie Richard Ferrand z Macronovej strany Republika v pohybe (LREM), obsadia polovicu kresiel ženy. Ferranda, budúceho šéfa parlamentnej frakcie LREM, nahradí na čele rezortu Jacques Mézard.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona