Nová európska smernica prinesie revolúciu aj na slovenský finančný trh

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 13:01 • 2 min
Nová európska smernica prinesie revolúciu aj na slovenský finančný trh

BRATISLAVA - Smernica PSD2 (Revised Payment Service Directive) z dielne Európskej únie otvorí európsky finančný trh tzv. tretím stranám. Okrem iného to môže znamenať, že úvery cez internetové vyhľadávače alebo elektronické obchody už od budúceho januára možno budú realitou aj na Slovensku. Banky, ako ukázal 2. ročník konferencie Banking and Insurance Forum 2017 v Bratislave, ktorá sa konala v závere minulého týždňa, sa na nástup úplne novej konkurencie pripravujú.

slovakia

left justify in out

Už od budúceho januára by sa život bežného spotrebiteľa mohol výrazne zjednodušiť. Napríklad, platbu za tovar z online obchodu po jeho objednaní automaticky vyrieši za spotrebiteľa aplikácia v mobile. Alebo záujemcovi na mieru šité refinancovanie hypotéky ponúkne nemecká banka či „fintech“ spoločnosť patriaca do portfólia internetových gigantov.

 

"Môže ísť o skutočnú revolúciu finančného sektora. Ak banky nebudú chcieť skončiť iba ako správcovia účtov, teda infraštruktúry, budú musieť na tieto zmeny zareagovať. PSD2 totiž umožní spotrebiteľom, súkromným osobám, ale aj firmám, využívať v rámci finančných služieb tzv. tretie strany. Samotné peniaze bude mať klient stále uložené na svojom účte v banke, tá však bude musieť v prípade jeho súhlasu tento účet sprístupniť spomínaným tretím stranám," vysvetľuje Vladimír Masár, prezident spoločnosti Deloitte na Slovensku.

 

Služby, ako sú napr. finančné analýzy, výber optimálneho financovania nákupu, ale aj platby za tovar či P2P transakcie, už nebude realizovať banka, ale daná tretia strana. V praxi to bude znamenať, že ak má niekto v súčasnosti viaceré účty v rôznych bankách, po novom bude môcť vidieť detaily všetkých z nich na jednom portáli, a to vďaka tzv. AISP (Account Information Service Provider).

 

Bezpečnosť dát spotrebiteľov v súvislosti s implementáciou PSD2 bola jednou z kľúčových tém konferencie.

 

"Treba si uvedomiť, že citlivejšie ako naše finančné informácie sú už len zdravotné údaje. Každý subjekt, ktorému dáme ako spotrebitelia svoj súhlas, bude môcť s nimi relatívne neobmedzene disponovať," zdôrazňuje Masár.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona