Nová elektráreň v Trnave by podľa SaS zvýšila ceny tepla

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 11:03 • 2 min
Nová elektráreň v Trnave by podľa SaS zvýšila ceny tepla

TRNAVA – V prípade výstavby novej elektrárne v Trnave existujú podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) dôvodné obavy z nárastu cien za teplo v Trnave, Hlohovci a Leopoldove. Tieto mestá sú momentálne zásobované teplom z Jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

slovakia

left justify in out

"Nedávno som v tejto veci navštívil primátora Trnavy Petra Bročku, aby som sa informoval o plánovanej kogeneračnej jednotke, ktorá je podľa mňa zbytočná a zvýši cenu za teplo,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík. V tomto prípade podľa neho neplatí, že konkurenčný boj by mal ceny znížiť, pretože v tomto segmente nie je voľný trh.


"Trnavská teplárenská patrí štátu a spotrebitelia nemajú možnosť výberu. Keby sa aj chceli odpojiť od Trnavskej teplárenskej, ona sama im to musí povoliť a podpísať. Za spotrebiteľov rozhoduje niekto iný, oni len platia. Preto tvrdíme, áno, vznikne konkurencia, ale nie taká, ktorá povedie k zníženiu cien," povedal šéf liberálov.


Sulíka tiež prekvapilo, že pre kogeneračnú jednotku sa nevyžaduje posúdenie vplyvov na životné prostredie EIA. "Takýto zdroj tepla a elektriny totiž ročne vyprodukuje desiatky ton spalín a obavy susediacich obyvateľov sú pochopiteľné,“ skonštatoval Sulík. Nová kogeneračná jednotka má spaľovať zemný plyn, dokumentácia ráta s jej prevádzkou 8 000 hodín ročne, to je 22 hodín denne.
Kogeneračnú elektráreň s dodávkou tepla plánuje v Trnave postaviť česká spoločnosť Energo CS. Do výstavby chce investovať 20 miliónov eur. "Elektrina aj teplo sa budú vyrábať v jednom zariadení súčasne technológiou kogenerácie," uviedla spoločnosť v investičnom zámere. Nový energetický zdroj bude mať elektrický výkon takmer 20 megawattov a približne 16 megawattov tepelný výkon. Ročne by mal vyrobiť viac ako 155 tisíc megawatthodín elektriny. Okrem nej bude zdroj vyrábať aj teplo, ročne viac ako 130 tisíc megawattov. Elektrinu bude investor dodávať do distribučnej siete, vyrobené teplo má odoberať Trnavská teplárenská.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies