Nová egyptská ústava je hotová, odovzdajú ju dočasnému prezidentovi

NETKY.SK • 2 December 2013, 12:41 • 2 min
Nová egyptská ústava je hotová, odovzdajú ju dočasnému prezidentovi

KÁHIRA - Egyptské ústavodarné zhromaždenie v nedeľu potvrdilo ukončenie prác na úprave v súčasnosti platnej ústavy, za ktorou stálo politické hnutie islamistického Moslimského bratstva.

slovakia

left justify in out

Ústava má byť prvým krokom v rámci demokratického odovzdania moci po júlovom vojenskom prevrate. Predseda 50-členného zhromaždenia Amr Mússa v nedeľňajšom televíznom vystúpení uviedol, že návrh základného zákona štátu odovzdajú dočasnému prezidentovi Adlímu Mansúrovi. Ten by následne mal vyhlásiť termín referenda a v prípade schválenia by do 90 dní mal byť známy termín nových volieb. Pozmenená ústava okrem iného zachováva silnú pozíciu armády, obmedzuje vplyv islamského práva či znemožňuje predstaviteľom režimu zosadeného autoritatívneho prezidenta Husního Mubaraka uchádzať sa o verejné funkcie.

Islamistický prezident Muhammad Mursí podporovaný Moslimským bratstvom vo svojej funkcii vydržal iba jeden rok, keď ho od moci v júli odstavila armáda. Zosadení islamisti žiadajú návrat k moci a odmietajú akceptovať dočasnú vládu premiéra Házima al-Biblávího. Strety s armádou si už vyžiadali viac ako tisíc obetí a USA v októbri reagovali zastavením finančnej a vojenskej pomoci Káhire. Napätie v krajine sa zvýšilo po tom, ako dočasný egyptský prezident Adlí Mansúr v koncom novembra podpísal kritizovaný zákon, ktorý umožňuje použitie hrubej sily na rozohnanie nepovolených demonštrácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies