Nová dvadsaťeurovka bude v obehu od 25. novembra

NETKY.SK • 24 Február 2015, 16:01 • 2 min
Nová dvadsaťeurovka bude v obehu od 25. novembra

BRATISLAVA - Nová 20 eurová bankovka bude v obehu od 25. novembra tohto roka. Jej podobu v utorok predstavil prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi.

slovakia

left justify in out

Výrobcovia zariadení na spracovanie bankoviek, spracovatelia peňazí a ďalšie zúčastnené strany budú mať tak podľa vyjadrení banky dostatok času na to, aby sa na zavedenie pripravili. Bankovka sa sprístupní prostredníctvom národných centrálnych bánk krajín eurozóny.

 

Predstavená bankovka obsahuje podľa ECB inovatívny ochranný prvok, a to okienko s portrétom v holograme. Pri pohľade na bankovku proti svetlu sa okienko spriehľadní a zobrazí sa portrét mýtickej Európy, ktorý vidno na oboch stranách bankovky. Rovnako ako na nových bankovkách v hodnote päť a desať eur je aj na novej 20 eurovej bankovke smaragdové číslo a portrét Európy vo vodoznaku. 

 

Inovovaná bankovka v hodnote 20 eur je treťou zo série Európa, ktorá má postupne nahradiť pôvodnú sériu eurových bankoviek zavedenú v roku 2002. Novú desaťeurovú bankovku zaviedli do obehu prostredníctvom bánk a bankomatov v celej eurozóne 23. septembra 2014. Prvá bankovka zo série Európa, päťeurovka, bola do obehu uvedená 2. mája 2013 v Bratislave. Postupne budú nasledovať nové bankovky v hodnote 50, 100, 200 a 500 eur. 

Eurové bankovky v súčasnosti používa podľa vyjadrení Európskej centrálnej banky 338 miliónov ľudí v 19 krajinách. Celková nominálna hodnota bankoviek v obehu predstavuje 1 bilión eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies