Nová dohoda Slovenska s USA má zabrániť daňovým únikom

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 13:31 • 2 min
Nová dohoda Slovenska s USA má zabrániť daňovým únikom

BRATISLAVA - Slovensko má podpísať dohodu so Spojenými štátmi americkými o vzájomnej výmene daňových informácií v rámci zákona FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu na uzavretie dohody, ktorý dnes schválila vláda. Slovensko tak bude mať ďalší nástroj v boji s daňovými únikmi. Cieľom FATCA je zmapovať príjmy Američanov v zahraničí a zabrániť daňovým únikom. Bankám a ostatným finančným inštitúciám založeným a pôsobiacim mimo územia USA ukladá povinnosť poskytovať informácie o účtoch Američanov.

 

Na základe dohody FATCA tak bude Slovenská republika prostredníctvom svojho príslušného orgánu na výmenu informácií v oblasti daní oznamovať požadované údaje v pravidelných časových rámcoch príslušnému orgánu Spojených štátov. "Keďže ide o uzatvorenie dohody na recipročnej báze, obdobné údaje o slovenských daňových rezidentoch bude zo strany USA získavať aj Slovenská republika," uviedlo Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré dohodu s americkou stranou pripravovalo.

 

Na vykonanie dohody FATCA je ďalej potrebné zavedenie vnútroštátnej právnej úpravy, ktorá určí slovenským finančným inštitúciám povinnosť zisťovať údaje a informácie o klientoch a finančných účtoch prostredníctvom uplatňovania pravidiel preverovania. "Zistené informácie budú zasielané príslušnému orgánu v SR a následne budú prostredníctvom medzinárodnej automatickej výmeny oznamované daňovej správe Spojených štátov," priblížil rezort financií.

 

MF SR zároveň uviedlo niekoľko prínosov, ktoré táto dohoda prinesie Slovensku. "Finančné inštitúcie na Slovensku budú uplatňovať rovnaké pravidlá jednotnou formou, čo bude mať pozitívny vplyv vo forme zníženia administratívnej záťaže pri vykonávaní požadovaných postupov," priblížilo MF SR.

 

Dohoda FATCA ďalej prostredníctvom pripojeného vyhlásenia o porozumení zabezpečí, že sa posunie dátum, od ktorého sa uskutoční výmena informácií v prípade, že by sa nepodarilo zabezpečiť vnútroštátne všetky požiadavky na vykonávania dohody. Taktiež sa má odložiť uplatňovanie zrážkovej dane vo výške 30 % zo strany Spojených štátov amerických v prípade neoznamovania požadovaných informácií finančnými inštitúciami.

 

Z medzinárodného hľadiska Slovensko uzatvorením takejto dohody podľa MF SR deklaruje aktívnu participáciu v oblasti boja proti daňovým podvodom a daňovým únikom. Legislatívou FATCA sa Európska únia inšpirovala pri príprave legislatívy týkajúcej sa výmeny daňových informácií.

 

Členské krajiny EÚ majú stanovený termín na jej prevzatie do vnútroštátneho práva do konca tohto roka. "Preto predkladaný materiál môžeme považovať za rozšírenie medzinárodnej spolupráce z hľadiska oznamovania a prijímania informácií o finančných účtoch zahraničných aj slovenských klientov s ďalšími zmluvnými partnermi do budúcnosti," dodalo MF SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona