Nová daň z poistenia sa vzťahuje výlučne na neživotné poistenie

NETKY.SK • 24 Január 2019, 18:21 • 2 min
Nová daň z poistenia sa vzťahuje výlučne na neživotné poistenie

BRATISLAVA - Nová daň z poistenia sa vzťahuje výlučne na produkty, ktoré pokrývajú riziká neživotného poistenia. Upozornilo na to Ministerstvo financií (MF) SR v súvislosti s upozornením Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP), že nová daň sa vzťahuje aj na tzv. pripoistenia v životnom poistení.

slovakia

left justify in out

"Daň sa uplatňuje iba na riziká neživotného poistenia a je na poisťovniach, aby ponúkli a zdanili klientovi produkt v súlade so zákonom o dani z poistenia. Tak ako sme už viackrát uviedli, so zrušením odvodu a zavedením poistnej dane súhlasili aj samotné poisťovne a MF SR im vyšlo v ústrety," uviedol rezort financií.

 

Ministerstvo tiež uviedlo, že o týchto zmenách intenzívne rokovalo aj s poisťovňami dlhé mesiace, počas ktorých nebola problematika doplnkového poistenia nastolená zo strany poisťovní.

 

img

 

"Rozhodne by nemala nastať situácia, keď by časť porovnateľných produktov bola zaťažená daňou a časť nie. Takáto situácia porušuje princíp daňovej neutrality a zároveň porušuje princípy hospodárskej súťaže," upozornilo MF SR.

 

AFISP kritizoval aj úpravu troch typov informačných formulárov pri poistkách. "Čo sa týka vyhlášok upravujúcich formuláre o zložkách poistného, tie sú aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní a MF SR je pripravené o týchto návrhoch po vyhodnotení pripomienok diskutovať," priblížil rezort financií.

 

MF SR však naďalej trvá na tom, že formuláre majú zabezpečiť pre klientov väčšiu transparentnosť. "Klienti majú právo vedieť, z akých zložiek sa skladá cena, ktorú majú poisťovni zaplatiť za ten-ktorý produkt," dodal rezort financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona