Nová daň prinesie štátu 50 miliónov eur

NETKY.SK • 9 Február 2022, 17:21 • 2 min
Nová daň prinesie štátu 50 miliónov eur

BRATISLAVA - Nová daň z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením, ktorú v stredu schválila vláda, by mala priniesť už v tomto roku do štátneho rozpočtu okolo 50 miliónov eur. V nasledujúcich rokoch by mal výnos tejto dane vzrásť až na 300 miliónov eur. Po skončení rokovania vlády to povedal minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

„Ak sa podarí stihnúť termín od 1. marca, tak už za marec budeme mať v štátnom rozpočte alikvótnu časť za tento rok, približne 5 miliónov eur. Na budúci rok očakávame pri súčasnom vývoji cien elektrickej energie prínos z tejto dane do štátneho rozpočtu približne 300 miliónov eur,“ povedal Matovič. Pôjde podľa neho o výrazný prísun financií do štátnej pokladnice.

 

img

 

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) pripomenul, že jeho strana je zásadne proti zvyšovaniu daní, v tomto prípade to však podľa Sulíka neplatí. Slovenské elektrárne ako prevádzkovateľ jadrových elektrární budú mať podľa ministra zachovaný primeraný zisk a o nadmerný zisk generovaný extrémnym rastom cien elektriny na trhoch sa podelia so štátom. Navyše, keď ceny elektriny klesnú, daň nebudú musieť uplatniť.

 

Prečítajte si tiež: EÚ rokuje s ďalšími štátmi o zvýšení dodávok plynu

 

Štát bude od výrobcov elektriny z jadrových zariadení žiadať 50 % sumy vyrátanej ako súčin množstva vyrobenej elektriny v tomto jadrovom zariadení a dodanej na trh s elektrinou za zdaňovacie obdobie vyjadrenej v megawatthodinách a nadmerného zisku.

 

img

 

Rezort hospodárstva stanovil nadmerný zisk ako rozdiel priemerných cien elektrickej energie na burze za obdobie od 1. januára roka, ktorý dva roky predchádza rozhodujúcemu roku, do 30. júna roka, ktorý predchádza rozhodujúcemu roku a ekonomických nákladov na výrobu elektriny v jadrovom zariadení v eurách za megawatthodinu.

 

Možno vás zaujme: DPH na potraviny neznížime!

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies