NOVA chce zmiešaný volebný systém a zakázať vláde menovať členov Súdnej rady SR

NETKY.SK • 4 Máj 2014, 10:35 • 2 min
NOVA chce zmiešaný volebný systém a zakázať vláde menovať členov Súdnej rady SR

BRATISLAVA - Poslanci hnutia NOVA Daniela Lipšica chcú zmeniť súčasný pomerný systém voľby poslancov do Národnej rady (NR) SR na zmiešaný.

slovakia

left justify in out

Ľudia by tak mohli voliť jednu polovicu poslancov cez stranícke kandidátky ako doteraz (pomerný systém) a druhú väčšinovým systémom. Teda tak, že za každý volebný obvod bude zvolený jeden poslanec.
      

Lipšicovci to chcú dosiahnuť novelizáciou Ústavy SR. Na jej presadenie však nemajú v parlamente dosť hlasov. Ak návrh nepodporia poslanci Smeru-SD, neprejde.
      

V novele Ústavy navrhujú aj zrušiť minimálne kvórum pre platnosť výsledkov referenda. Podľa súčasného zákona sú platné, ak sa na ľudovom hlasovaní zúčastní minimálne 50 percent oprávnených voličov. Po novom by rozhodovala nadpolovičná väčšina zúčastnených voličov. "Tiež sa upravuje povinnosť pre prezidenta republiky vyhlásiť referendum tak, aby sa vykonalo v deň konania volieb do NR SR," doplnili predkladatelia.
      

Zmeniť by sa mal aj spôsob kreovania Súdnej rady SR. Vláda SR by po novom nemala menovať členov Súdnej rady SR. "Máme za to, že vláda a parlament v zásade reprezentujú tú istú väčšinu, preto nie je potrebné, aby menovala členov Súdnej rady aj vláda. Výkonnú moc pri tejto kompetencii reprezentuje prezident republiky," vysvetľujú navrhovatelia ústavných zmien.
      

Podľa ich novely by mala mať Súdna rada SR deväť členov. Päť členov by sa malo voliť v priamych voľbách, dvoch by mali voliť sudcovia, jedného by mal menovať prezident republiky a jedného by mala voliť NR SR. Funkčné obdobie člena Súdnej rady SR by malo byť päť rokov. 
     

Predsedu by si mali podľa návrhu opozičných poslancov voliť členovia Súdnej rady SR spomedzi seba. Novela hovorí aj o tom, že každý člen Súdnej rady SR musí mať právnické vysokoškolské vzdelanie a aspoň 15 rokov praxe v právnickom povolaní. Ak by opozičný návrh v parlamente uspel, účinný by mal byť od 1. januára 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies