NOVA chce limitovať nemajetkové ujmy pre politikov a sudcov

NETKY.SK • 8 November 2013, 12:36 • 2 min
NOVA chce limitovať nemajetkové ujmy pre politikov a sudcov

BRATISLAVA – Hnutie Nová väčšina – Dohoda (NOVA) chce limitovať náhradu nemajetkovej ujmy pre verejných funkcionárov pri sporoch na ochranu osobnosti. Preto pripraví a zrejme na budúci rok do parlamentu predloží novelu Občianskeho zákonníka, ktorá bude limitovať náhradu nemajetkovej ujmy pre verejných funkcionárov.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes novinárom predseda NOVA Daniel Lipšic, ústavný zákon o konflikte záujmov ustanovuje maximálne pokuty pre verejných funkcionárov, ktorou je dvanásťnásobok mesačnej mzdy. „Chceme obmedziť v novele Občianskeho zákonníka náhradu nemajetkovej ujmy pre verejných funkcionárov, politikov a sudcov na dvanásťnásobok mesačného príjmu. Teda ročný príjem,“ konštatoval.

Dnešný brífing NOVA sa konal pred bytovým komplexom, v ktorom má byt predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. „Ten sa rád chváli tým, že byt v novostavbe kúpil z peňazí, ktoré vysúdil od médií. Tento týždeň vysúdil 150 000 eur od generálnej prokuratúry za to, že pred piatimi rokmi potvrdila pravosť prepisu jeho rozhovoru s narkobarónom Bakim Sadikim,“ objasnil Lipšic výber miesta brífingu. Harabinovi súdy priklepli 150 000 eur za potvrdenie prepisu jeho telefonátu s Bakim S. z roku 1994 a neoprávnené vedenie trestného konania pre podozrenie z poisťovacieho podvodu. 

Zároveň Lipšic upozornil, že premiér Robert Fico vysúdil od rôznych médií 236 000 eur. „To sa majú vydavatelia a v konečnom dôsledku daňoví poplatníci skladať na nehnuteľnosti pre vybraných politikov a sudcov? Preto hovorím o daňových poplatníkoch, lebo následne takmer všetky spory Slovensko prehráva na ústavnom súde alebo v Štrasburgu. Takmer všetky prípady, kedy sú postihnuté médiá alebo vydavatelia za svoje články bežne prehrávame. SR, teda bežní ľudia, musí tieto nehnuteľnosti platiť zo svojich daní. To je absurdné,“ vyhlásil. 

V EÚ podľa Lipšica nie je krajina, ktorá by politikom a sudcom priznávala také vysoké nemajetkové ujmy, ako je Slovensko. „Sudca, ktorý svojou chybou prepustil Karola Mella z väzby dostal sankciu zrážok 50 percent z platu na jeden rok. Celková sankcia bola 15 000 eur. Nič viac. Generálna prokuratúra potvrdila pravosť prepisu rozhovoru Harabina s Bakim S. a Harabin vysúdil 150 000 eur. Za pravdu,“ konštatoval Lipšic. 

Situácia v justícii je podľa Lipšica horšia ako v Bielorusku. „Vládne tu justičná mafia, ktorá rozhoduje svojvoľne. Systém pripomína fungovanie justičnej mafie, ktorá ovláda spravodlivosť a posúva nás k nespravodlivému štátu, kde sa bežní ľudia nemôžu domôcť spravodlivosti, ale vysoko postavené osoby, finančné skupiny, politici, sudcovia, kedykoľvek, a vysúdia vysoké sumy za pravdu, ktorú o nich niekto povie,“ dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies