Nová česká vláda sa už formuje: Rusnok už má osem členov

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 08:41 • 2 min
Nová česká vláda sa už formuje: Rusnok už má osem členov

PRAHA - Zoznam ministrov českej úradníckej vlády, ktorú zostavuje Jiří Rusnok, sa včera rozrástol na osem z plánovaných 15, keď jeho ponuku prijali ďalší štyria oslovení.

slovakia

left justify in out

Diplomat Jan Kohout prijal ponuku viesť rezort zahraničných vecí a bývalý šéf českých štátnych lesov František Koníček ministerstvo práce a sociálnych vecí. Ministrom zdravotníctva by sa mal stať námestník riaditeľa nemocnice Motol Martin Holcát a ministrom školstva prírodovedec Dalibor Štys, informoval Radiožurnál Českého rozhlasu.

Premiér by podľa správy mal rád vo vláde aj podpredsedu Zväzu miest a obcí, starostu Kyjova Františka Lukla, ktorému ponúkol funkciu ministra pre miestny rozvoj. Lukl sa k Rusnokovej ponuke vyjadrí v stredu.

Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka rozoslal dnes SMS správu, že straníci, ktorí sa rozhodli vstúpiť do úradníckej vlády, by mali zo strany vystúpiť. Podľa sociálnej demokracie je účasť vo vznikajúcej vláde nezlučiteľná s členstvom v ČSSD, Sobotka novú vládu kritizoval ako vládu Strany práv občanov - Zemanovcov (SPOZ).

Predseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc v tom však nevidí problém a schvaľuje rozhodnutie Jana Kohouta pozastaviť počas výkonu ministerskej funkcie svoje členstvo v strane. Okrem Kohouta sú členmi ČSSD Marie Benešová, budúca ministerka spravodlivosti a František Koníček, minister práce a sociálnych vecí.

Tejc zdôraznil, že jeho cieľom je vyvolať hlasovanie o rozpustení Poslaneckej snemovne a predčasné voľby a potrebuje pre to získať všetkých poslancov.

Podľa komentátora Aktuálne.cz Martina Fendrycha prezident Miloš Zeman prostredníctvom Rusnoka nomináciami straníkov do vlády ČSSD zámerne oslabuje. Silný mandát ČSSD z predčasných volieb by totiž odsunul prezidenta do úlohy ceremoniára, citovala ho televízia ČT24.

Na účasť aktívnych členov ČSSD vo vláde reagoval aj poverený predseda ODS Martin Kuba, podľa ktorého nevzniká úradnícka vláda či vláda odborníkov, ale vláda jasne politicky profilovaná. Podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek podľa ČT24 lapidárne vyhlásil, že "personálne zloženie celkom dôstojne zodpovedá názvu Partia kamarátov Miloša Zemana".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies