Nová budova singapurského letiska Changi je úchvatnou záhradou s obrím vodopádom

NETKY.SK • 30 Apríl 2019, 14:56 • 2 min
Nová budova singapurského letiska Changi je úchvatnou záhradou s obrím vodopádom

Nová centrálna budova singapurského letiska Changi nazvaná Jewel, ktorú navrhli architekti popredného svetového štúdia Moshe Safdie Architects, je skutočným klenotom.

slovakia

left justify in out

Presne tak, ako znie preklad jej názvu. To, čo býva inde rušným, nie príliš zábavným priestorom, dokázali totiž povýšiť na úchvatné, upokojujúce a prírodou naplnené prostredie, ktoré je rajom pre cestujúcich, návštevníkov a prekvapivo - fotografov! Jeho centrálnym prvkom je najvyšší interiérový vodopád na svete.

 

Nová hlavná budova letiska bola otvorená v apríli tohto roku a od tej chvíle púta pozornosť nielen cestovateľskej verejnosti, ale aj tej architektonickej. Niet divu, interiér hlavného priestoru totiž vyzerá, akoby bol z iného, ​​rozprávkového sveta.

 

 

Pri pohľade z výšky potom vyzerá ako guľatý vankúšik alebo cukrík, ku ktorému sa zbiehajú cesty od trojice letiskových terminálov a pozemné dráhy, ktoré prechádzajú naprieč.

 

 

Stavba má ľahkú kovovú konštrukciu, ktorej povrch tvoria sklenené tabule trojuholníkového tvaru.

 

Interiér stavby je rozdelený do desiatich podlaží: 5 je nad zemou a 5 pod. 

 

 

Práve podlažia na úrovni terénu sú koncipované ako velikánske záhrady či ak chcete prales, ktorý sa môže pýšiť jednou z najväčších zbierok rastlinných druhov medzi všetkými interiérovými záhradami v krajine. Možno ich tu napočítať viac ako dve stovky.

 

 

Názov terasovito usporiadaných záhrad znie Shiseido Forest Valley, teda lesné údolia Shiseido.

 

Priamo v záhrade je zakomponovaných 280 obchodov, z ktorých 30 percent tvoria podniky s občerstvením. Ich návštevníci tak môžu nakupovať, alebo len sedieť a jesť či popíjať uprostred zeleného raja.

 

 

Hlavná pozornosť všetkých sa však sústreďuje na vodopád, ktorého voda do vnútra stavby steká skrz kruhový okulus v streche a potom v podobe vieru spadá do hĺbky 40 metrov. Inšpiráciou pre architektov boli časté dažde v krajine.

 

Vlhkosť, ktorú do interiéru prináša, potom podporuje rast rastlín, a to nielen tých v jeho bezprostrednom okolí.

 

 

V najvyššom piatom podlaží sú predovšetkým relaxačné a zábavné atrakcie, ako napríklad chodník medzi korunami stromov, bludisko zo živých stromov, zrkadlové bludisko, výstavné priestory, chodník medzi tvarovanými stromčekmi, záhradnícka výstava a tiež námestie určené na organizovanie najrôznejších akcií pre tisíc ľudí.

 

"Jewel spája zážitok prírody a obchodov a významne presadzuje myšlienku letiska ako povznášajúceho a pulzujúceho mestského centra, zapojujúceho cestujúcich, návštevníkov a obyvateľov, pričom je ozvenou povesti Singapure ako mestá v záhrade," povedal o projekte šéf štúdia a hlavný architekt Moshe Safdie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies