Nová britská premiérka prekvapila: Za ministra vybrala exstarostu Londýna, ktorý viedol kampaň za vystúpenie Británie z EÚ

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 06:47 • 2 min
Nová britská premiérka prekvapila: Za ministra vybrala exstarostu Londýna, ktorý viedol kampaň za vystúpenie Británie z EÚ

LONDÝN - Nová britská premiérka Theresa Mayová (59), ktorá sa včera ujala funkcie, je druhou ženou na čele britskej vlády po Margaret Thatcherovej. Zloženie novej vlády podľa BBC oznámi v nadchádzajúcich hodinách, niektoré mená však britská verejnoprávna televízia už zverejnila.

slovakia

left justify in out

Za ministra zahraničných vecí si dnes Mayová vybrala bývalého londýnskeho starostu Borisa Johnsona, ktorý viedol kampaň za vystúpenie Británie z EÚ. Nebude však zodpovedný za rokovania o vystúpení z EÚ, tie bude mať na starosti osobitný "minister pre brexit". Funkciu tohto ministra Mayová podľa agentúry AP zverila skúsenému konzervatívnemu euroskeptickému poslancovi Davidovi Davisovi.

 

AP o ňom uvádza, že sa často dostával do sporov s Mayovou ako ministerkou vnútra kvôli veciam týkajúcim sa súkromia a slobody slova. Kritizoval právomoci britskej tajnej služby, ktoré podľa neho príliš zasahovali do súkromia ľudí. Už dlho bojoval za odchod z EÚ.

 

Za nového ministra financií Mayová vymenovala Philipa Hammonda, ktorý bol v Cameronovej vláde v rokoch 2014-2016 ministrom zahraničných vecí. Predtým zastával funkcie ministrov obrany a dopravy. Vo funkcii strieda Georga Osborna, ktorý na kreslo vo vláde rezignoval.

 

Novou ministerkou vnútra bude Amber Ruddová. Rezort prevezme po Therese Mayovej, ktorá bola ministerkou vnútra v Cameronovej vláde šesť rokov. Ruddovú pred rokom vymenovali za ministerku energetiky a pre klimatické zmeny.

 

Ministrom obrany podľa BBC zostáva Michael Fallon, ktorý túto funkciu zastáva od roku 2014.

 

Za ministra pre medzinárodný obchod menovala Mayová Liama Foxa, bývalého ministra obrany, ktorý bol jedným z jej protikandidátov v súboji o kreslo predsedu konzervatívcov. Patril medzi veľkých podporovateľov kampane za vystúpenie z EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies