Nová brazílska kandidátka vyrovnala preferencie prezidentky

NETKY.SK • 8 September 2014, 08:44 • 2 min
Nová brazílska kandidátka vyrovnala preferencie prezidentky

SAO PAULO - Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová mesiac pred voľbami stratila svoj náskok a má rovnaké preferencie ako exministerka životného prostredia a medzinárodne uznávaná aktivistka Marina Silva, ktorá sa do boja o prezidentské kreslo priamo zapojila iba v auguste.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov septembrového prieskumu verejnej mienky zverejnených cez víkend. Rousseffová aj Silva majú podľa prieskumu na vzorke 2000 ľudí takmer rovnakú podporu na úrovni 29 percent. V prípadnom druhom kole by sa však prezidentkou najväčšej juhoamerickej krajiny mala pomerne jednoznačne stať exministerka. Tá v predvolebnom súboji nahradila jej tragicky zosnulého straníckeho kolegu Eduarda Camposa, ktorý si ju pôvodne vybral ako kandidátku na viceprezidentku.

 

Všetci občania Brazílie nad 18 rokov sa podľa zákona musia pod hrozbou pokuty zúčastniť na voľbách, v prípade 16- a 17-ročných je účasť dobrovoľná. Plnoletí môžu vhodiť aj nevyplnený hlasovací lístok, no takéto hlasy sú považované za neplatné. V prípade, že ani jeden z kandidátov nezíska v prvom kole októbrových volieb 50 percent hlasov, bude nasledovať druhé kolo. Aprílový prieskum však odhalil, že Brazílčania by najradšej videli návrat Rousseffovej predchodcu, stále veľmi populárneho Luiza Inácia Lulu da Silvu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies