Nová bratislavská nemocnica by mohla byť dokončená v roku 2017

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 15:12 • 2 min
Nová bratislavská nemocnica by mohla byť dokončená v roku 2017

BRATISLAVA - Nová bratislavská univerzitná nemocnica by mohla pacientom slúžiť v závere roka 2017, celkovo by jej výstavba mala trvať rok a pol.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z očakávanej štúdie uskutočniteľnosti výstavby, ktorú čiastočne zverejnilo ministerstvo zdravotníctva (MZ). Za štúdiu zaplatil rezort 720 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty. Pôvodne MZ predpokladalo, že moderná nemocnica by v hlavnom meste mohla stáť už v závere roka 2016. Termín sa tak posúva, podľa riaditeľa Inštitútu zdravotnej politiky MZ Ivana Poprockého štúdia zreálnila harmonogram. 

 

Po tom, čo štúdiu v stredu odobrila vláda, začne ministerstvo vyberať investora, ktorý nemocnicu postaví a bude prevádzkovať. Moderné zdravotnícke zariadenie je totiž plánované ako pilotný projekt verejno-súkromného partnerstva. Meno investora by mohlo byť známe v decembri tohto roka. 

 

Ministerstvo finančnú analýzu k novej nemocnici nezverejnilo, odvoláva sa na to, že takéto údaje by znevýhodnili štát v procese verejného obstarávania voči investorom. Navrhnutý finančný model však podľa rezortu nepredpokladá dodatočné verejné prostriedky, zároveň zohľadňuje aj požiadavku ministerstva financií nepožadovať vládnu záruku. 

 

"Chceme nemocnicu, ktorá bude poskytovať zdravotnú starostlivosť nielen kvalitnú, ale sa ani nebude zadlžovať, skutočne bude subjektom, ktorý bude ekonomicky vyrovnane hospodáriť," skonštatovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Projekt je podľa jej slov nastavený tak, aby nebolo ani do budúcna potrebné dofinancovávanie zo strany štátu. 

 

"Biznis model, ktorý je navrhnutý v štúdii, hovorí o tom, že príjmy z verejného zdravotného poistenia, ktoré budú plynúť po otvorení nemocnice a počas prevádzky projektu, by mali postačovať aj na krytie nákladov na prevádzku nemocnice a aj na splatenie investície súkromnému investorovi," uviedol Poprocký. 

 

Nová nemocnica bude okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti slúžiť aj vzdelávaniu a výskumu. Plánovaná je v areáli Nemocnice sv. Michala na Patrónke. Podľa prvotných prepočtov, ktoré MZ oznámilo ešte pred samotnou štúdiou, by mala nemocnica stáť približne 250 mil. eur. Aj keď rezort v súčasnosti sumu nezverejnil, mala by sa pohybovať v spomínanom rámci. 

 

Postaviť a prevádzkovať nemocnicu má súkromný partner, jej vlastníkom by však mal byť štát, ktorý bude garantovať dlhodobú zmluvu so zdravotnou poisťovňou. Zvládnuť by mala približne 40 tisíc hospitalizácií ročne s tým, že v nej budú len akútne lôžka. Po jej dokončení by sa mali uzatvoriť niektoré už nevyhovujúce budovy bratislavskej univerzitnej nemocnice. O ktoré by malo ísť, MZ nepovedalo. 

 

Ako skonštatovala Zvolenská, nemocnice na Slovensku sú zastarané, ich priemerný vek je 42 rokov. Po Bratislave by sa tak mohli dočkať nových nemocníc aj ďalšie regióny. "Investície do rekonštrukcie existujúcich budov a následné zvyšovanie produktivity sú už takmer vyčerpané, preto je potrebné priniesť koncept postupnej výstavby nových moderných nemocníc," dodala Zvolenská. 

 

Podľa poslanca SDKÚ-DS Viliama Novotného tým, že je materiál tajný, nie je jasné, ako sa investované peniaze vrátia. "Ako to chcú nastaviť cez DRG systém, ktorý má od roku 2016 nabehnúť? Táto nemocnica bude mať bulharskú konštantu, platba, ktorá by mala byť za ukončenú hospitalizáciu, respektíve za výkon, keď bude DRG systém, sa prenásobí 2,6, aby bolo aj na splátky PPP projektu, či ako to chcú urobiť?" pýta sa Novotný. Ako podotkol, v súčasnosti nedokážu štátne nemocnice hospodáriť vyrovnane, je preto zvedavý, ako pri tých istých platbách dokáže nové zdravotnícke zariadenie hospodáriť vo vyrovnanom rozpočte a splácať peniaze investované do jeho výstavby. 

 

Otázne je podľa neho aj to či nemocnicu bude prevádzkovať súkromník, alebo štát. "Pani ministerka prišla so štúdiou realizovateľnosti, nad ktorou visí viac otáznikov ako konkrétnych faktov, na základe ktorých by sme vedeli zhodnotiť, že sa to vôbec bude dať zrealizovať," povedal poslanec SDKÚ-DS. Tvrdí, že výstavba novej nemocnice je len ďalší veľký sen strany Smer-SD, ktorý sa však bude realizovať až za ďalšej vlády. Pripomína posunutie zavedenia eHealth, systému DRG či jednej zdravotnej poisťovne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies