Nová bilancia útoku na šiitskú svätyňu stúpla na 50 mŕtvych a 94 zranených

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 19:08 • 2 min
Nová bilancia útoku na šiitskú svätyňu stúpla na 50 mŕtvych a 94 zranených

BAGDAD - Na najmenej 50 mŕtvych a 94 zranených stúpla bilancia samovražedného útoku na irackú šiitskú svätyňu neďaleko Bagdadu. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne zdravotnícke zdroje a svedkov.

slovakia

left justify in out

K útoku došlo vo štvrtok večer svätyni imáma Sajjida Muhammada v meste Balád, ležiacom približne 80 kilometrov severne od Bagdadu. Odpáleniu trojice samovražedných atentátnikov, ktorí sa vydávali za príslušníkov provládnych milícií, predchádzala intenzívna mínometná paľba.

 

Zodpovednosť za akciu prevzala sunnitská džihádistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá šiitov považuje za heretikov. IS sa prihlásil aj k minulotýždňovým výbuchom v Bagdade, pri ktorých zahynulo najmenej 281 ľudí a ďalších 300 utrpelo zranenia.

 

V reakcii na dnešný útok úrady v prevažne sunnitskej provincii Saladdín zaviedli nočný zákaz vychádzania v Baláde a viacerých ďalších mestách. Vyhlásili tiež trojdňový smútok za obete.

Vplyvný iracký šiitský duchovný Muktadá as-Sadr zase nariadil príslušníkom šiitských milícií, aby sa presunuli do Baládu a zaistili bezpečnosť tamojšej svätyne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona