Nová austrálska vláda premiéra Abbotta zložila prísahu

NETKY.SK • 18 September 2013, 08:27 • 2 min
Nová austrálska vláda premiéra Abbotta zložila prísahu

CANBERRA - Nový konzervatívny austrálsky premiér Tony Abbott nastúpil dnes spolu s členmi svojej vlády do funkcie - 11 dní po tom, ako viedol svoju dovtedy opozičnú koalíciu k jasnému volebnému víťazstvu.

slovakia

left justify in out

Abbott bol prvým zo 42 vládnych predstaviteľov, ktorí zložili prísahu do rúk generálnej guvernérky Quentin Bryceovej, informovala tlačová agentúra AP. Po menšinovej vláde Austrálskej strany práce tak má Austrália tretieho premiéra za tri mesiace. K prísľubom Abbotta patrí zrušenie daní z emisií skleníkových plynov a ďalších opatrení týkajúcich sa klimatických zmien, no tiež zastavenie nárastu prílevu azylantov. Kontroverzné vracanie lodí s utečencami späť do Indonézie spustí Austrália podľa neho už dnes.

Abbottova konzervatívna koalícia má vo voľbách 7. septembra dostatočnú väčšinu v dolnej komore parlamentu, v Senáte však bude musieť spolupracovať s radom menších strán pri presadzovaní zákonov. Nového premiéra kritizovali aj v radoch jeho vlastnej Austrálskej liberálnej strany za to, že do svojho 20-členného ministerského kabinetu zaradil len jedinú ženu - ministerku zahraničných vecí Julie Bishopovú.

Odchádzajúca konzervatívna senátorka Susan Boyceová to označila za "trápne" z medzinárodného hľadiska. Úradujúci líder opozičných labouristov Chris Bowen uviedol, že viac žien vo vláde má teraz aj Afganistan, dodáva agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona