Nová atrakcia na Liptove: Dom hore nohami ponúka aj Snehulienku a sedem trpaslíkov

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 08:30 • 2 min
Nová atrakcia na Liptove: Dom hore nohami ponúka aj Snehulienku a sedem trpaslíkov

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Návštevníci Liptova budú môcť od 5. júla navštíviť novú atrakciu medzi Liptovským Mikulášom a Liptovským Trnovcom.

slovakia

left justify in out

Dom hore nohami bude otvorený denne od 9. do 21. hodiny počas letnej sezóny. Nad svojimi hlavami tak ľudia uvidia nielen stoly, skrine, chladničku, ale aj záchod, vaňu a ďalšie vybavenie. Tešiť sa môžu aj na rozprávkový svet – detské izby so Snehulienkou a siedmimi trpaslíkmi a Červenou čiapočkou s vlkom.


Dom postavili z oceľovej konštrukcie zakotvenej do betónových základov. Jeden zo základov je pre statiku posunutý mimo pôdorysu domu z dôvodu, že celá atrakcia je naklonená o 12 stupňov v obidvoch rovinách - priečnej aj pozdĺžnej. „Práve tento náklon vytvára pocit šikmého státia aj chodenia počas pobytu v tomto dome, lebo princípy gravitácie sa oklamať nedajú,“ uviedol pre agentúru SITA investor projektu Cyril Fogaš.


Dom hore nohami chcú postupne dopracovať do štádia, aby predstavoval reálny život v dome za podpory najnovšej audiovizuálnej techniky, robotiky, mechaniky a ďalších technológií. Vedľa domu bude umiestnená záchranárska helikoptéra Mi2, ktorá sa dlhé roky používala v leteckej záchrannej službe v Slovenskej republike na záchranu ľudských životov. „Chceme, aby si mohli návštevníci do nej sadnúť a predstaviť si, ako to v takej skutočnej helikoptére vyzerá. Veríme, že poniektorí z našich malých návštevníkov sa v budúcnosti rozhodnú pre povolanie pilota helikoptéry a budú sa podieľať na zachraňovaní toho najcennejšieho, čo všetci máme - ľudských životov,“ dodal Fogaš.


Do ďalšej letnej sezóny chcú pripraviť skutočné lietadlo pre približne 25 pasažierov, v ktorom si budú môcť záujemcovia pozrieť jednotlivé časti lietadla, ku ktorým sa pasažier nikdy nedostane a ani nemá predstavu, ako vyzerajú. V lietadle budú premietať simulované filmy z vyhliadkových letov ponad Liptov.


„Táto atrakcia vznikla preto, lebo nielen v našom meste, ale aj v našom štáte funguje veľa faktov a skutočností naopak, na hlavu, opačne a nepochopiteľne. Je zároveň vyjadrením právnej neistoty a nestability celkového - teda nielen podnikateľského, ale aj právneho prostredia, predovšetkým v našom meste Liptovský Mikuláš a následne aj v celej našej krajine,“ vysvetľuje dôvody realizácie novej atrakcie Fogaš. Táto atrakcia podľa jeho slov priamo súvisí s projektom HELIPORT LIPTOV. „Nie je predsa normálne, že na samom začiatku dostaneme všetky kladné vyjadrenia a súhlasy na zrealizovanie projektu a následne na základe politických vzťahov a väzieb celý projekt vrátane zmeny územného plánu mesta skončí v nedohľadne,“ dodal Fogaš.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona