Nová androidová hrozba využíva na šírenie techniky počítačových červov

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 15:12 • 2 min
Nová androidová hrozba využíva na šírenie techniky počítačových červov

BRATISLAVA - Smartfóny a tablety využívajúce platformu Android sú ohrozené škodlivým kódom, ktorý využíva techniky počítačových červov.

slovakia

left justify in out

Obeť môže prísť o citlivé údaje aj finančné prostriedky. Červy sa šíria napríklad ako e-mailové prílohy, cez vymeniteľné médiá alebo škodlivé linky zavesené na sociálnych sieťach alebo vložené do e-mailovej správy.
     

Škodlivý kód Android/Samsapo.A pri nakazení androidového zariadenia pošle na všetky kontakty SMS s textom: "Je toto tvoja fotka?" s linkom na škodlivý inštalačný balíček. "Táto technika šírenia nie je na Windowse ničím výnimočná, pri Androide však ide o novinku," povedal výskumník spoločnosti Eset Róbert Lipovský.

     

Spomínaný škodlivý kód dokáže do infikovaného zariadenia sťahovať ďalšie škodlivé kódy, blokovať hovory, rovnako z neho dokáže extrahovať citlivé informácie a zasielať ich na útočníkov server. Telefónne číslo zariadenia registruje do prémiových SMS služieb, v dôsledku čoho môže majiteľ telefónu alebo tabletu reálne prísť o finančné prostriedky.
     

Pred takýmto typom škodlivého androidového kódu sa možno chrániť neinštalovaním aplikácií z neoficiálnych android obchodov či používaním antivírusových riešení pre Android.
     

TASR informácie poskytla hovorkyňa Eset-u Zuzana Hošalová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies