NOVA a OKS žiadajú preverenie 70 podozrivých eurofondových projektov

NETKY.SK • 27 August 2014, 12:45 • 2 min
NOVA a OKS žiadajú preverenie 70 podozrivých eurofondových projektov

BRATISLAVA – Hnutie NOVA a Občianska konzervatívna strana (OKS) podávajú podnet na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby preverili 70 eurofondových projektov. Tieto sú podľa nich podozrivé, keďže pri nich poskytovala mestám a obciam poradenstvo firma Star EU. Tá istá firma následne vo všetkých 70 súťažiach na tieto projekty uspela.

slovakia

left justify in out

"Stopercentná úspešnosť, to nemá ani najväčší matematický geniálny talent na akomkoľvek relevantnom teste," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR nezaradený poslanec a šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic. Zároveň doplnil, že skúmajú aj možnosť trestnoprávneho rozmeru celej kauzy a možného podozrenia z trestného činu machinácie vo verejnom obstarávaní.

 

O celom prípade ako prvý informoval denník Sme, ktorý sa opieral o analýzu Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika. Lipšic reagoval aj na vyjadrenie jedného zo starostov z dotknutých obcí z roku 2008, ktorý uviedol, že agentúru Star EU odporučil generálny manažér Smeru-SD a dnešný minister práce Ján Richter. "Minister Richter mal 72 hodín na to, aby to vyvrátil, aby sa zasadil o preverenie všetkých projektov, aby sa očistil," zdôraznil Lipšic.

 

Namiesto toho však podľa neho obvinil autora analýzy Ivana Kuhna, že si robí predvolebnú komunálnu kampaň a téma je vraj už šesť rokov stará. To je však podľa Lipšica lož. NOVA preto vyzvala ministra Richtera, aby odpovedal na otázky o tom, či osobne pozná predstaviteľov Star EU a prečo loboval pred primátormi a starostami práve za túto spoločnosť.

 

Ondrej Dostál z OKS doplnil, že ak sa celá vec udiala tak, ako to bolo opísané a ako tomu všetko nasvedčuje, tak nešlo iba o porušenie zákona o verejnom obstaraní. Je podľa neho veľmi pravdepodobné, že sa spáchal aj trestný čin, keďže bola celá vec organizovaná. Mohlo podľa neho dôjsť k trestným činom podvodu či porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku. "Takže ja v tejto veci podám trestné oznámenie," avizoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona