Notre-Dame sa bude podľa nemeckého odborníka rekonštruovať aj desiatky rokov

NETKY.SK • 16 Apríl 2019, 20:00 • 2 min
Notre-Dame sa bude podľa nemeckého odborníka rekonštruovať aj desiatky rokov

PARÍŽ - Hlavný architekt kolínskeho dómu Peter Feussenich vyhlásil, že rekonštrukcia slávneho Notre-Dame, po strašnom včerajšom požiari, potrvá aj niekoľko desaťročí.

slovakia

left justify in out

"Určite to bude trvať roky, možno až desaťročia, kým budú odstránené posledné škody spôsobené týmto strašným požiarom," vyhlásil nemecký architekt.

 

zaujímavosťou je, že na kolínskom dóme prebiehali rekonštrukčné práce už dlhých 70 rokov, odkedy bol poškodený počas bojov v druhej svetovej vojne.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Kolindom #nikon #d5300

Príspevok, ktorý zdieľa Young Suk.Ju(Ben) (@young_suk_ju),

 

Feussenich označil pondelkový požiar v Paríži za "tragédiu európskych rozmerov", keďže množstvo dómov a kostolov v Európe bolo inšpirovaných práve francúzskou sakrálnou architektúrou. Architekt v tejto súvislosti dodal, že "v čase, keď bol v Notre-Dame osadený posledný kameň, sme my kládli prvý do kolínskeho dómu, a aj preto nás (požiar) veľmi zasiahol".

 

Feussenich na porovnanie uviedol, že drevená strecha kolínskeho dómu bola ešte v 19. storočí nahradená železnou konštrukciou, preto by bol požiar v jeho prípade menej ničivý. Rozsiahly požiar zachvátil katedrálu Notre-Dame počas včerajších večerných hodín. Aj keď sa im v noci podarilo plamene uhasiť, drevená strecha a veža (sanktusník) úplne zhoreli. 

 

img

 

Ako v utorok uviedla agentúra AFP, avizované príspevky na obnovu Notre-Dame zo strany francúzskych korporácií a najbohatších rodín už dokopy dosiahli sumu 600 miliónov eur. O najnovší objemný príspevok v hodnote 200 miliónov eur sa postaral francúzsky módny gigant L'Oreal a jeho zakladateľská rodina Bettencourtovcov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies