Nositeľom Ceny ARCH je Tomáš Bujna

NETKY.SK • 11 November 2016, 08:52 • 2 min
Nositeľom Ceny ARCH je Tomáš Bujna

BRATISLAVA - Obnova interiéru rímskokatolíckeho kostola sv. Vavrinca v Brutovciach neďaleko Levoče od architekta Tomáša Bujnu získala Cenu ARCH 2016. Ocenenie udelili dnes večer v Moyzesovej sieni v Bratislave počas slávnostného galavečera.

slovakia

left justify in out

V konkurencii desiatich diel uspel Bujna v 19. ročníku ceny s nenápadnou obnovou interiéru starého kostola v malej obci na východe Slovenska, agentúru SITA o tom za organizátorov ceny informovala Hana Kopecká z redakcie časopisu ARCH.

 

Porota ocenila najmä citlivosť, s akou pristupoval k tejto práci. "Autor tu ukázal správny spôsob, ako zachytiť a prezentovať jednotlivé historické vrstvy tak, aby sa dalo postupne 'odčítať' bohaté historické pozadie kostola zo 14. storočia. Očistil ich na podstatu. Ukázal všetkým, že je to tak dobré," cituje tlačová správa k oceneniu členku poroty a šéfredaktorku časopisu ARCH Andreu Bacovú.

 

O udelení Ceny ARCH 2016 rozhodla medzinárodná odborná porota v zložení: šéfredaktorka časopisu ARCH Andrea Bacová, Bettina Götz z Rakúska, Igor Kovačević z Českej republiky, Martin Jančok a Peter Lényi zo Slovenska. Jury od 12. do 14. septembra navštívila všetkých desať nominovaných architektonických projektov od Českých Budějovíc až po Sulín na slovensko-poľských hraniciach. Desiatku diel na tohoročnú cenu nominovala redakčná rada časopisu ARCH. Okrem obnovy interiéru kostola sv. Vavrinca v Brutovciach boli medzi nominovanými Komunitné centrum Máj v Českých Budějoviciach, nitrianska centrála firmy Gumex Slovakia, materská škola Guliver v Banskej Štiavnici, dostavba bratislavského areálu ministerstva zahraničných vecí, polyfunkčný objekt Miletičova 5 v Bratislave, bytové domy Avana v Stupave, stavebné úpravy a nadstavba polyfunkčného domu Vavrišan vo Vavrišove a lávka pre peších a cyklistov na slovensko-poľskom hraničnom priechode Sulín – Muszyna-Żegiestów.

 

Cenu ARCH od roku 1998 udeľuje odborný časopis ARCH o architektúre a inej kultúre, ktorý od roku 2006 vydáva Vydavateľstvo Eurostav. Zámerom ceny je vyzdvihnúť pozoruhodné diela domácej architektonickej scény a prispieť tak k jej ďalšej kultivácii. Špecifickým znakom ceny je pravidlo, že sa do nej nemožno prihlásiť. Nominácie na Cenu ARCH udeľuje každoročne redakčná rada časopisu, ktorú tvoria významné osobnosti slovenskej a stredoeurópskej architektonickej scény.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona