Nositelia Nobelovej ceny za mier žiadajú Camerona, aby loboval za ich kolegu

NETKY.SK • 20 Október 2015, 11:51 • 2 min
Nositelia Nobelovej ceny za mier žiadajú Camerona, aby loboval za ich kolegu

LONDÝN - Skupina 12 nositeľov Nobelovej ceny za mier apelovala na britského premiéra Davida Camerona, aby tento týždeň v Londýne na stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom verejne vyzval na prepustenie čínskeho laureáta tejto prestížnej Liou Siao-po a jeho manželky Liou Sia.

slovakia

left justify in out

Rovnakú výzvu laureáti adresovali v septembri aj americkému prezidentovi Barackovi Obamovi, ten však túto tému verejne v rozhovore čínskym partnerom nepredostrel.


Výzvu inicioval juhoafrický biskup Desmond Tutu. Nositelia Nobelovej ceny za mier v nej deklarujú, že "ak lídri ako Cameron a Obama nebudú konať, na verejnosti či v súkromí, Čína si bude stále myslieť, že jej správanie zostane nepotrestané a bez následkov".


Signatári výzvy upozorňujú, že zdravie Liou Sia sa za minulý rok zhoršilo, preto potrebuje povolenie na vycestovanie do zahraničia, aby jej tam mohla byť poskytnutá lekárska starostlivosť. Aj keď čínske úrady tvrdia, že voči Liou Sia neuplatňujú žiadne reštrikcie, byt, v ktorom býva, je pod nepretržitou kontrolou a ona sama má obmedzenú slobodu pohybu. Vlani prekonala infarkt, má veľké bolesti v chrbtici, trpí depresiou a úzkosťou. Lekári sa obávajú zhoršenia jej psychické zdravia, ak bude naďalej žiť ako doteraz.


Liou Siao-po je tŕňom v oku čínskej vlády od roku 1989, keď sa pripojil k študentskej protestnej hladovke niekoľko dní pred tým, ako armáda na pekinskom Námestí nebeského pokoja rozdrvila prodemokratické hnutie.


Aktivistu odvtedy z času na čas uväznili za jeho kampaň za slobodu prejavu a politickú liberalizáciu. Od roku 2009 je vo väzení, kde si odpykáva 11-ročný trest za rozvratnú činnosť, ktorej sa dopustil autorstvom výziev na reformu politického systému Číny. Nobelovu cenu za mier získal v roku 2010.


Čínskeho prezidenta počas jeho návštevy v Londýne prijme kráľovská rodina i najvýznamnejší politici. Podľa agentúry Reuters Cameron očakáva, že Siova návšteva pomôže upevniť pozíciu Británie ako najbližšieho partnera Číny na Západe. Návšteva, ktorej výsledkom má byť aj dohodnutie a podpísanie významných obchodných zmlúv, vyvoláva veľkú kritiku ochrancov ľudských práv. Cameronovi vyčítajú, že ignoruje porušovanie základných práv v Číne.


Čína oceňuje Britániu za to, že záležitosti spojené s ľudskými právami rieši diskrétne a nie na verejnosti. Podľa Londýna je práve toto prístup, ktorý je účinnejší ako verejná kritika.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies