Nosidlá si vyrábali z uniformy

NETKY.SK • 16 Február 2014, 13:08 • 2 min
Nosidlá si vyrábali z uniformy

BRATISLAVA - Posádky vrtuľníkov cvičili prežitie v teréne v zimných podmienkach.

slovakia

left justify in out

Posádky vrtuľníkov z prešovského vrtuľníkového krídla cvičili v Nízkych Tatrách, ako by prežili v horskom teréne v zimných podmienkach, ak by museli núdzovo opustiť svoj stroj. „Každý z lietajúceho personálu musí absolvovať v priebehu dvoch rokov jedno zimné a jedno letné prežitie,“ konštatoval vedúci cvičenia Radko Gajdoš. Lietajúci personál cvičil najmä v okolí Kráľovej Lehoty. Piloti a palubní technici sa v rámci výcviku zároveň zdokonaľovali v špeciálnej telesnej príprave. „Všetko je zamerané na to, aby rozvíjali svoje pohybové schopnosti a psychickú odolnosť,“ vysvetlil inštruktor Miroslav Štubňa s tým, že vojaci si musia vyskúšať, ako sa pohybuje v lesnom teréne v zime, kde treba prekonávať rôzne prírodne prekážky. Podľa hovorcu Ozbrojených síl SR Milana Vangu musia byť na prežitie v teréne pripravení vojaci všetkých odborností. "Našich príslušníkov cvičíme podľa rôznych scenárov, aby boli schopní fungovať v tých najextrémnejšíh podmienkach." Všetky úlohy vojaci počas aktuálneho výcviku prežitia plnia v chlade, pri zníženej viditeľnosti, pridáva sa postupne únava, monotónna činnosť a nedostatok spánku. Aj v takýchto podmienkach musia napríklad vedieť poskytnúť zranenému kolegovi prvú pomoc. "Núdzová situácia eliminuje možnosť použitia tradičných prostriedkov, preto musia byť vojaci schopní improvizácie a použiť veci, ktoré nájdu alebo si ich vyrobia z niečoho iného," vysvetľuje Vanga. Podľa hovorcu je súčasťou výcviku aj získavanie vody a potravy z prírodných zdrojov. "Najdôležitejšie je hospodárenie vlastnou telesnou energiou, ktorej výdaj je v extrémnych podmienkach oveľa vyšší," dodal.

 

Tento rok mali Prešovčania netypické zimné podmienky. Snehu bolo oproti vlaňajšku menej a aj teploty neboli tradične zimné. Pred dvoma rokmi ich potrápili aj vyše dvadsaťstupňové mrazy. V tomto roku ich čakal na Chopku silný vietor, ktorý im znepríjemňoval plnenie úloh počas zjazdového lyžovania a rovnaké to bolo aj pri prechode horským masívom. V horskom teréne budovali rôzne typy prístreškov, získavali pitnú vodu a stravu, zakladali ohniská, vyrábali si improvizované signalizačné prostriedky. Napríklad museli zostrojiť z palíc a uniformy nosidlá pre zraneného. 

 

Vrtuľníkové krídlo generálplukovníka Jána Ambruša Prešov pomenovali po prvom československom veliteľovi slávnej 312. čs. stíhacej perute britskej Royal Air Force v rokoch druhej svetovej vojny. Jednotka disponuje dopravnými vrtuľníkmi Mi-2 a Mi-17M. Letecká pátracia a záchranná služba používa stroj Mi-17 LPZS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies