Nosenie topánok naboso: V ohrození sú močový mechúr i koža

NETKY.SK • 5 Máj 2018, 14:00 • 2 min
Nosenie topánok naboso: V ohrození sú močový mechúr i koža

BRATISLAVA - Zastáncovia nosenia ponožiek do letných sandálov sa môžu cítiť ako na koni. Na svetlo sveta sa dostáva skutočnosť, že chôdza v topánkach naboso je nezdravá, a že dokonca zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

slovakia

left justify in out

Takže ak ste sa doteraz smiali z typických čechov v sandáloch s ponožkami, možno by ste si od nich mali brať príklad. V ohrození sú predovšetkým močový mechúr a koža. Veľa záleží na tom, kde a aké topánky si zaobstaráte.

 

Prečo sú topánky bez ponožiek nebezpečné?

 

Pred nosením topánok naboso varuje napríklad Karel Kolomazník, vedec zo zlínskej Univerzity Tomáša Baťu, ktorý za svoje zistenia získal ocenenie doma i vo svete. Informuje portál blesk.cz. Podľa neho je veľmi rozumné nosiť ponožky, pretože inak sa z topánok uvoľňujú nebezpečné chemikálie, ktoré môžu prispieť k rozvoju rakoviny.

 

Hlavné riziko tu predstavuje chróm, ktorý sa bežne používa pri výrobe obuvi. Nájdu sa samozrejme výrobcovia, ktorí sa mu snažia chrómu vyhnúť, aj takí, ktorí si s limitmi hlavu zase tak nelámu. Na prvý pohľad to rozhodne nespoznáte. Ale keď sa budete vyhýbať kvalitnej obuvi a namiesto toho si kúpite obuv za pár stoviek zo stánkov a čínskych e-shopov, chybu rozhodne urobíte.

 

Čo dokáže chróm v topánkach

 

Priemysel využíva trojmocný chróm, ale ten sa napríklad pri nosení obuvi naboso pravdepodobne vplyvom potu premieňa na chróm šesťmocný a ten už je karcinogénny - hrozí napríklad vznik nádorov močového mechúra. A verte tomu alebo nie, miera rizika závisí aj od počasia. Keď je napríklad búrka, je nebezpečenstvo premeny trojmocného chrómu na nebezpečnú formu väčší.

 

Ženy ochorejú oveľa častejšie

 

Našťastie si náš organizmus dokáže poradiť väčšinou aj s nebezpečnými chemikáliami, ktoré sa uvoľňujú napríklad z topánok. Ale niekedy sa to nepodarí. Za nepriamy dôkaz toho, že nosenie topánok bez ponožiek je nebezpečné, možno podľa vedcov považovať fakt, že práve spomínaná rakovina močového mechúra postihuje ženy oveľa častejšie ako mužov. Avšak za to nemôžu pravdepodobne len topánky - pretože jej výskyt je dávaný tiež do súvislosti s farbami na vlasy, ktoré tiež oveľa častejšie používajú ženy.

 

Pozor na lacné topánky

 

Zvláštnou kapitolou sú všelijaké umelohmotné topánky, ktoré sú populárne v posledných rokoch. Kým renomovaní výrobcovia používajú napríklad kaučuk, a nemalo by sa tak z ich topánok nič uvoľňovať, o lacných napodobeninách to platiť nemusí. Týka sa to nakoniec aj lacných bežných topánok z tržníc, z ktorých mnohé sú aj silne cítiť rôznymi lepidlami a podobne.

 

Aké riziko prinášajú "žabky"?

 

Všeličo sa môže uvoľňovať aj z populárnych letných žabiek. Tie ale skrývajú podobne ako iné otvorené topánky i ďalšie riziko - nechránia nohy pred slnečnými lúčmi tak ako iné topánky, a preto sa zvyšuje riziko rakoviny kože. Priehlavky alebo päty si pritom pred slnkom chráni pomocou krémov s ochranným faktorom asi málokto. Melanóm sa môže objaviť aj na prstoch alebo medzi nimi.

 

FOTO Žena prišla za manikérkou s pásikom na nechte, neskôr zistila, že má zákernú chorobu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona