Norwegian Air bude žiadať od Boeingu odškodné za výpadky

NETKY.SK • 10 September 2013, 09:37 • 2 min
Norwegian Air bude žiadať od Boeingu odškodné za výpadky

OSLO - Nórska letecká spoločnosť Norwegian Air Shuttle musela kvôli technickým problémom v priebehu jedného týždňa pozastaviť prevádzku už dvoch nových lietadiel typu Boeing 787 Dreamliner. Bude preto od výrobcu požadovať kompenzáciu.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť prevádzkuje dva Dreamlinery a kvôli ich výpadku bola nútená prenajať si na poslednú chvíľu lietadlá konkurenčnej značky, informoval hovorca aerolinky Lasse Sandaker-Nielsen. "Budeme komunikovať so spoločnosťou Boeing a očakávame, že tá preberie časť zodpovednosti. (Pri novom lietadle) sa samozrejme očakávajú drobné počiatočné problémy, my sme ale zažili dva incidenty v priebehu niekoľkých dní a ich vyriešenie trvalo príliš dlho," vyhlásil hovorca. 

Boeing 787 Dreamliner je najnovší model výrobcu lietadiel s kapacitou približne 250 cestujúcich, pri výrobe ktorého sa využívajú ľahšie materiály a jeho nové motory môžu usporiť až 20 % paliva. Očakávalo sa, že výrazne zmení rovnováhu síl na trhu, projekt však nabral sklz viac než tri roky a kvôli sérii technických problémov sa začali vynárať pochybnosti o jeho bezpečnosti. Americký výrobca má napriek tomu rekordný počet objednávok a tento rok by mal dodať najviac lietadiel vo svojej histórii. Investorov problémy Dreamlineru tiež nevystrašili a akcie spoločnosti Boeing tento rok už narástli o viac ako 40 %. 

Letecká spoločnosť Norwegian Air Shuttle má ešte objednané tri lietadlá typu Dreamliner a tri ďalšie si chce prenajať na rozšírenie svojich letov cez Atlantik. Celková hodnota flotily všetkých ôsmich lietadiel dosahuje podľa cenníka 1,65 mld. USD. Prepravca prevádzkuje trasy do Osla a dánskej Kodane aj z bratislavského letiska, tých sa však výpadky spôsobené technickými problémami Dreamlinerov nedotkli. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies