Nórsky súd poslal za mreže muža, ktorý sa podieľal na špionáži ruských ponoriek

NETKY.SK • 16 Apríl 2019, 11:28 • 2 min
Nórsky súd poslal za mreže muža, ktorý sa podieľal na špionáži ruských ponoriek

MOSKVA - Počas dnešného dňa poslala nórska polícia za mreže muža na 14 rokov. Prokuratúra ho obvinila zo špionáže ruských jadrových ponoriek. Informáciu poskytla agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Prokurátorka Milana Digajevová v minulotýždňovom stanovisku žiadala, aby si obvinený Frode Berg odpykal trest v prísnom nápravnom zariadení. Proces sa konal s vylúčením médií a obvinený rozhodnutie súdu odmietoll. Muža zatkli v roku 2017 v Moskve po špeciálnej policajnej operácii ruskej tajnej služby FSB.

 

img

 

Vlani v decembri obvinili bývalého ruského policajta z toho, že Bergovi odovzdal spisy týkajúce sa ruských námorných síl, a odsúdili ho na 13 rokov za mrežami. Berg sa priznal, že niekoľkokrát pracoval ako špionážny kuriér pre nórsku rozviedku, podľa vlastných slov si však myslel, že vždy prepravuje iba peniaze.

 

img

 

Nórsko ako členský štát NATO si s Ruskom, s ktorým sa delí o krátku pozemskú štátnu hranicu, zvyčajne zachováva dobré vzťahy. Napätie v nich sa však zvýšilo v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krym a na východe Ukrajiny vypuklo ozbrojené povstane proruských separatistov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona