Nórsky súd omilostil islamského duchovného, ktorý schválil útok na Charlie Hebo

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 08:23 • 2 min
Nórsky súd omilostil islamského duchovného, ktorý schválil útok na Charlie Hebo

ŠTOKHOLM - Nórsky odvolací súd dnes omilostil kontroverzného islamského duchovného irackého pôvodu, ktorý verejne schvaľoval zabitie karikaturistov francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nadžmaddin Farádž Ahmad, známy aj ako mulla Krekar, sa odvolal proti 18-mesačnému trestu odňatia slobody, ktorý mu ešte vlani v októbri vymeral okresný súd v nórskej metropole Oslo.

 

Inkriminované výroky duchovného zazneli v interview z vlaňajšieho februára, ktoré tento sunnitský duchovný poskytol nórskej verejnoprávnej televízii NRK. V zmienenom rozhovore vyhlásil napríklad aj to, že karikaturista zosmiešňujúci islam je "bojujúcim pohanom, ktorého je povolené zabiť".

 

V rozhovore tiež nabádal na zabitie kurdského imigranta žijúceho v Nórsku. Ten totiž v roku 2010 zverejnil fotografie, na ktorých pálil stránky z Koránu.

 

Duchovného pritom len mesiac pred zmieneným rozhovorom prepustili z väzenia, kde si odsedel tri roky za vyhrážky smrťou vtedajšej šéfke opozície a súčasnej premiérke Erne Solbergovej. Iracký Kurd (59), ktorý do Nórska prišiel v roku 1991 ako utečenec, bol pritom za podobný čin odsúdený aj v roku 2005.

 

Krekarova "viera v nórsku justíciu" sa podľa slov jeho obhajcu po vynesení dnešného verdiktu opätovne obnovila. Duchovný sa však zároveň pripravuje aj na nový súdny proces, ktorý ho čaká v júni. Talianske úrady ho totiž obviňujú z členstva v islamistickej teroristickej bunke irackých Kurdov.

 

V roku 1991 udelili Krekarovi v Nórsku politický azyl. Vo februári 2003 mu však tamojšie úrady nariadili, aby krajinu opustil kvôli porušeniu štatútu utečenca a jeho údajnej spojitosti s militantnou organizáciou Ansar al-Islám, ktorá sa predvlani údajne spojila s extrémistami z Islamského štátu (IS). Vyhostenie sa však vzhľadom na politickú situáciu v Iraku nikdy neuskutočnilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies