Nórsky Statoil investuje miliardy do sprístupnenia ložiska Johan Castberg

NETKY.SK • 13 September 2016, 14:59 • 2 min
Nórsky Statoil investuje miliardy do sprístupnenia ložiska Johan Castberg

STAVANGER - Napriek klesajúcim príjmom pokračuje nórsky surovinový koncern Statoil v investíciách do ťažby ropy. DPA informuje, že dnes jeho vedenie oznámilo prípravu investície za 6,5 miliardy eur do sprístupnenia ložiska Johan Castberg v Barentsovom mori. Definitívne rozhodnutie o jej realizácii prijme v nasledujúcom roku.

slovakia

left justify in out

Ropné pole sa nachádza v severnom sektore Barentsovho mora, 240 kilometrov severozápadne od Hammerfestu. Pole má rozlohu 130 štvorcových kilometrov. More je tam hlboké okolo 450 metrov. Pod jeho dnom sa podľa odhadu expertov nachádza 450 až 640 miliónov barelov (barel = 159 litrov) strategickej suroviny.

 

Vyťažená ropa prinesie do štátneho rozpočtu veľké prostriedky. Viceprezident koncernu pre ťažbu v Nórsku Arne Sigve Nylund uviedol, že sprístupňovanie ložiska otvorí nové možnosti pre rozvoj nórskeho ťažobného priemyslu.

 

Od poklesu ceny ropy v minulom roku zaznamenal aj Statoil obrovský prepad tržieb. V uplynulom štvrťroku dosiahol pokles medziročne 37 %. Statoil na situáciu zareagoval ešte prísnejším programom úspor. Na západnom pobreží krajiny vzrástla nezamestnanosť až o 60 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies